Karambola sztuka

Karambola sztuka
6,29 zł
1 szt.
6,29 zł/1 szt.

Karambola - gwieździsty owoc – mało popularny w Polsce za to cieszący się szerokim uznaniem w krajach południowych. Pochodzi z Malezji, a dziś jest uprawiany w Kalifornii, na wyspach Pacyfiku, Indiach, Afryce Południowej i Środkowej. Owoce rosną na wiecznie zielonym drzewku o wysokości 15 cm, które kwitnie praktycznie przez cały rok i posiada różowe kwiaty. Owoce jagodowe mają długość około 10 cm, w przekroju poprzecznym mają kształt pięcioramiennej gwiazdy. Pokryte są żółtą, woskowatą skórką. Po przekrojeniu ukazuje się żółty miąższ o delikatnym owocowym aromacie. Jest lekko chrupiący, bardzo soczysty, bez włókien, w zależności od odmiany i stopnia dojrzałości słodki lub kwaskowaty. W pełni owoce dojrzałe mają brązowe wierzchołki żeberek. Można je jeść na surowo w całości, ze skórką i nasionami (jednak brązowe grzbiety żeberek mocno dojrzałych owoców lepiej ściąć). W lodówce nie tracą swoich walorów przez blisko 3 tygodnie. Ze względu na oryginalny wygląd po pokrojeniu na plastry używane są jako dekoracyjny, a zarazem smakowity dodatek do potraw. Można je podawać na surowo w sałatkach owocowych, drinkach, z mięsem i rybami lub króciutko podsmażone (przez 2 minuty) na maśle i posypane odrobiną cukru. Całe owoce można suszyć i kandyzować (po nakłuciu skórki). Cierpkie odmiany świetnie nadają się na pikle, sosy, dżemy i do produkcji wina, a słodkie do wyrobu różnorodnych napojów orzeźwiających. W regionalnej kuchni na Jawie i w Indiach kwiaty karamboli wykorzystuje się jako przyprawę, liście zaś jako warzywo, o smaku podobnym do szpinaku. Sok z karamboli usuwa plamy z lnu i może być używany do polerowania mosiądzu. Karmabola ceniona jest nie tylko ze względu na jej ciekawy smak i aromat, ale także właściwości zdrowotne. Owoc ten bogaty jest w witaminę A i żelazo, wapń, magnez. Są dobrym źródłem kwasów organicznych. Dzięki zawartości witaminy C sok z karamboli polecany jest w czasie gorączki.