Figa sztuka

Figa sztuka
2,09 zł
1 szt.
2,09 zł/1 szt.

Produkt niedostępny


Figa jest owocem figowca pospolitego i uprawia się ją na terenach śródziemnomorskich. W zależności od gatunku, drzewa figowe mogą osiągać nawet do trzydziestu metrów wysokości. Spotkać je można w postaci różnych odmian. Te ciemnofioletowe można spożywać w postaci surowej, zaś jasnozielone nadają się do suszenia, podczas którego nabierają bursztynowo – karmelowej barwy. Po późniejszym sprasowaniu sprzedawane są jako bakalie. Świeże figi zawierają od 15 do 25% glukozy i fruktozy, przeciwutleniacz witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę PP oraz karoten. Są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają  potas, wapń, magnez, cynk i fosfor. Figi są najlepszym źródłem wapnia spośród wszystkich produktów roślinnych. 100g tego owocu dostarcza tyle wapnia, ile jedna szklanka mleka. Można jeść zarówno świeże, jak i suszone - same, lub jako składnik wielu potraw: sałatek, deserów, ciast. Stanowią idealny dodatek do wieprzowiny lub dziczyzny. Można przygotowywać z nich przetwory - dżemy, kompoty. Dobre są także ugotowane w czerwonym winie. Suszone figi to nieodzowny składnik kompotu na Boże Narodzenie.