Kurkuma – nazywana inaczej ostryżem długim i Zohary, kurkumą długą, ostryżem indyjskim, szafranem indyjskim – to gatunek byliny z rodziny imbirowatych. Rośnie dziko w Indiach i jest uprawiany w wielu krajach o klimacie tropikalnym. Kurkuma to jedna z podstawowych przypraw w krajach Bliskiego Wschodu - wchodzi na przykład w skład curry i nazywana jest przyprawą długowieczności. Jej główny składnik aktywny to KURKUMINA, której zawdzięcza niesamowicie intensywny pomarańczowo-żółty kolor i lecznicze właściwości. Kurkumina to jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym. Korzenie można spożywać na surowo, ale najczęściej kurkumę wykorzystuje się w kuchni w formie suszonej przyprawy o niezwykle intensywnej barwie. Kurkuma stosowana jest również jako barwnik. Kurkuma jest rozgrzewająca i lekko pikantna w smaku, ma ciekawy, mocny smak, delikatniejszy niż smak imbiru i podobny do niego korzenny zapach. Kurkumę możemy dodawać do wielu potraw aby podkręcić ich naturalny smak. Jednocześnie zaleca się aby łączyć ją wówczas z pieprzem papryki lub chili, gdyż w ich obecności zwiększa się jej przyswajanie. Starty lub sproszkowany korzeń kurkumy możemy dodawać do: zup, kasz, ryżu, sałatek, sosów, omletów, koktajli, marynat, a nawet zdrowych kompotów z dodatkiem cytryny i miodu czy herbaty imbirowej. Kurkuma jest też składnikiem musztardy oraz znanego sosu Worcestershire. Przyprawa ta stosowana jest także jako zamiennik szafranu (czyli jednej z najdroższych przypraw świata). Przemysł spożywczy wykorzystuje kurkumę głównie jako barwnik (masła, margaryn i serów) pod oznaczeniem E100. Jej dodatek poprawia kolor produktom spożywczym i nadaje delikatny, korzenny smak i aromat. Kurkumę można też dodawać do ciasta drożdżowego w celu uzyskania pięknego żółtego koloru produktu końcowego.