Bakalland
Ludzkość zna pistacje od blisko 9 tysięcy lat. Sławę zyskały dzięki starożytnym Rzymianom, którzy je uwielbiali i niezwykle cenili. Przez bardzo długi czas jedzone były wyłącznie przez wybrańców, dlatego też już w starożytności okrzyknięte zostały „królewskim przysmakiem".
Sama roślina należy do rodziny nanerczowatych, obejmującej kilkanaście gatunków drzew i krzewów. Owocuje co dwa lata: właśnie wtedy pojawiają się kształtne kiście złożone z orzechowych skorupek. W momencie pełnej dojrzałości łupki pękają, ukazując właściwy orzech. Następnie pistacje są starannie selekcjonowane i klasyfikowane wg wielkości.
Stanowią pyszną przekąskę, a w wersji pokruszonej także aromatyczny dodatek do wypieków lub atrakcyjną ozdobę deserów.
- źródło błonnika pokarmowego
- Dobra i polska firma
Pistacje prażone, solone.