Filtry

Marki

Typ

Ryby

Znaleziono: 22 produktów

Sortuj po:

Najpopularniejsze

0,3 kg

89,97 zł/1 kg

26,99 zł

0,24 kg

33,33 zł/1 kg

8,00 zł

0,225 kg

115,56 zł/1 kg

26,00 zł

0,225 kg

66,67 zł/1 kg

15,00 zł

0,45 kg

34,20 zł/1 kg

15,39 zł

0,3 kg

41,97 zł/1 kg

12,59 zł

315 g

4,76 zł/100 g

14,99 zł

0,45 kg

35,31 zł/1 kg

15,89 zł

0,3 kg

36,63 zł/1 kg

10,99 zł

0,25 kg

41,96 zł/1 kg

10,49 zł

0,2 kg

34,95 zł/1 kg

6,99 zł

0,3 kg

63,30 zł/1 kg

18,99 zł

0,32 kg

37,16 zł/1 kg

11,89 zł

0,25 kg

51,96 zł/1 kg

12,99 zł

0,27 kg

57,37 zł/1 kg

15,49 zł

0,7 kg

29,41 zł/1 kg

20,59 zł

0,3 kg

93,30 zł/1 kg

27,99 zł

200 g

14,90 zł/100 g

29,79 zł

0,3 kg

69,97 zł/1 kg

20,99 zł

0,27 kg

57,37 zł/1 kg

15,49 zł

0,21 kg

71,38 zł/1 kg

14,99 zł

0,24 kg

57,04 zł/1 kg

13,69 zł

z 1

Ryby – źródło zdrowych tłuszczów

Ryby są przede wszystkim smaczne, a ich delikatne, bogate w białko mięso stanowi idealną alternatywę dla mięsa czerwonego i drobiu. Są też zdrowe – ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów omega-3 ryby pozytywnie wpływają na pracę mózgu i układu krążenia, a także na wzrok.

Jak często należy jeść ryby?

Zdaniem dietetyków, ryby powinny znaleźć się w jadłospisie minimum dwa razy w tygodniu. Możesz gotować je na parze i serwować z ryżem albo curry z soczewicy, sporządzać z nich zupy (np. zupę tajską na bazie mleczka kokosowego) czy kotlety. Doskonale też nadają się jako składnik sałatek i past kanapkowych. Jeśli masz ochotę samodzielnie przygotować specjały kuchni azjatyckiej, szukaj produktów oznaczonych „sushi” albo „sashimi”.

Wprowadzając do diety ryby, zadbaj o ich różnorodność, bowiem wartości odżywcze ryb zmieniają się w zależności od ich gatunku, a co za tym idzie, od stopnia tłustości:

  • dorsz – ryba chuda, będąca cennym źródłem selenu, który spowalnia procesy starzenia się (100 g mięsa z dorsza pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek u osoby dorosłej). Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu;
  • łosoś – należy do ryb tłustych, bogatych w kwasy omega-3. Zawiera dużo witaminy D (100 g łososia pokrywa do 87% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), selen, fosfor i magnez, jest też źródłem aminokwasów i białka;
  • mintaj – należy do ryb chudych. Zawiera wprawdzie małą ilość kwasów omega-3, za to jest dobrym źródłem fosforu i białka;
  • tuńczyk – ryba niskokaloryczna, doskonałe źródło białka, kwasów omega-3 i witaminy D. Charakteryzuje się też dużą zawartością witamin z grupy B odpowiedzialnych za układ odpornościowy. Tuńczyk jest również źródłem selenu, magnezu, potasu i fosforu.

W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór filetów i paluszków rybnych takich marek, jak:

  • Frosta,
  • Family Fish,
  • Schär,
  • Abramczyk,
  • MyFood.