Germain
Langres otrzymał certyfikat pochodzenia AOC w 1991 roku a potem AOP w 2012.
Langres AOP Germain to ser produkowny z krowiego mleka. Ma miękki srodek i płukaną skórkę.
Jego dojrzewanie wymaga bardzo starannych i tradycyjnych metod, a wielokrotnie płukana skórka ma piękny pomarańczowy kolor.
Ser ma intensywny mocny zapach, ale jego smak jest bardzo łagodny. To jedna z wiodących marek sera na świecie.
Langres był pierwotnie przygotowywany z ciepłego krowiego mleka, które było wlewane do terakotowych foremek.
Wysychał na liściach lipy, a potem dojrzewał na słomie owsianej. Ser jest chroniony znakiem AOP od 2009.
Nazwa jego pochodzi od miasta Langres. Dowodem na jakość sera Langres są liczne nagrody krajowe i międzynarodowe. (WCA, CGA, Mondial du Fromage).
Langres jest tradycyjnym produktem Szampanii.
Ser pleśniowy z mleka pasteryzowanego.