Germain
Epoisses AOP Germain jest bardzo charakterystyczny dla regionu Burgundii.
Produkowany z krowiego mleka z wielkim szacunkiem dla tradycyjnych przepisów.
Jego pomarańczowa, delikatnie pomarszczona skórka, jest przecierana lokalnym winiakiem Marc de Bourgogne.
W środku kremowy, o lekko owocowym smaku i bardzo intensywnym zapachu.
Epoisses otrzymał certyfikat AOC w 1991, potem w 1996 certyfikat AOP.
Jego nazwa pochodzi od wioski na wschodzie Francji o tej samej nazwie.
Epoisses Germain regularnie otrzymuje najwyższe krajowe i międzynarodowe nagrody.
W roku 2019 Epoisses Germain otrzymał Złoty Medal na WCA (World Cheese Awards) w swojej kategorii na lata 2019-2020.
Został także uznany za Najlepszy Ser pośród wszystkich uczestniczących w konkursie serów Francji.
Wreszcie w całym konkursie - został 8 Serem Świata!
Ser z tradycją sięgającą XVI wieku kiedy opracowali go Cystersi. Ulubiony ser Napoleona.
Król serów wg Brillat Savarin; autora legendarnego dzieła z roku 1825 " Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej"
Nasze najwyższej jakości mleko pochodzi od krów 3 wyjątkowych ras: Montbéliarde, Simmental, Brune.
Jest zbierane wyłącznie z lokalnych gospodarstw, położonych w promieniu maksimum 30 km od naszego zakładu
Ser miękki z mleka pasteryzowanego. Nasączony brandy Marc de Bourgogne.