Kawałki. Regionalne, specjały

48 produktów w kategorii

z 1

Sortuj po:

Najpopularniejsze

Ser kozi Fresh Pack
85,90 zł/1 kg
10,31 zł
Carrefour Targ Świeżości Twaróg wiejski półtłusty 200 g
0,2 kg
16,45 zł/1 kg
3,29 zł
Carrefour Targ Świeżości Ser salami z pomidorami i bazylią 150 g
0,1 kg
45,00 zł/1 kg
4,50 zł
Milkeffekt Serowe nici wędzone 50 g
0,05 kg
80,00 zł/1 kg
4,00 zł
Ser kozi z kolendrą i kozieradką Fresh Pack
96,90 zł/1 kg
11,63 zł
Carrefour Targ Świeżości Twaróg wiejski tłusty 200 g
0,2 kg
17,95 zł/1 kg
3,59 zł
Ser typu szwajcarskiego plastry 200g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Ser Gouda Serenada, porcja 250 g
0,25 kg
28,00 zł/1 kg
7,00 zł
Carrefour Targ Świeżości Ser szwajcar rodzinny 150 g
0,15 kg
26,67 zł/1 kg
4,00 zł
Ser kozi Old Amsterdam Fresh Pack
115,90 zł/1 kg
13,33 zł
Carrefour Targ Świeżości Ser salami z czosnkiem i ziołami 150 g
0,1 kg
45,00 zł/1 kg
4,50 zł
Carrefour Targ Świeżości Ser salami z pieprzem i papryką chili 150 g
0,1 kg
45,00 zł/1 kg
4,50 zł
Ser Gorgonzola Dolce Fresh Pack
58,90 zł/1 kg
8,25 zł
Carrefour Targ Świeżości Ser edamski 150 g
0,15 kg
26,67 zł/1 kg
4,00 zł
Ser Tylżycki plastry 200 g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Ser Salami plastry 200 g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Ser old amsterdam Fresh Pack
109,90 zł/1 kg
13,19 zł
Ser Gouda plastry 200 g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Milkeffekt Rumcajs Serowy warkoczyk naturalny 50 g
1 kg
4,00 zł/1 kg
4,00 zł
Ser Fourme d'Ambert A.O.P. Fresh Pack
69,90 zł/1 kg
9,09 zł
Ser Pokusa "Żółty" z przyprawami 350 g
0,35 kg
25,71 zł/1 kg
9,00 zł
Ser Rolada Ustrzycka pastry 200 g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Ser Maasdam Fresh Pack
47,90 zł/1 kg
7,66 zł
Carrefour Targ Świeżości Masło extra 200 g
0,2 kg
33,95 zł/1 kg
6,79 zł
Pokusa Ser półtwardy zielony 0,350 kg
0,35 kg
25,71 zł/1 kg
9,00 zł
Ser Babuni, porcja 250 g
0,25 kg
28,00 zł/1 kg
7,00 zł
Serecek z gór "Krężoł" 160 g
0,2 kg
64,50 zł/1 kg
12,90 zł
Ser Rougette Fresh Pack
82,90 zł/1 kg
11,61 zł
Ser Szlachecki plastry 200 g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Carrefour Targ Świeżości Ser dojrzewający Gouda 135 g
0,135 kg
37,70 zł/1 kg
5,09 zł
Ser Brie Francuskie Fresh Pack
55,90 zł/1 kg
9,78 zł
Ser Mimolette Fresh Pack
49,90 zł/1 kg
7,98 zł
Ser Raclette Vermont Fresh Pack
70,90 zł/1 kg
8,51 zł
Ser Edamer plastry 200 g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Ser Gouda wasabi Fresh Pack
82,90 zł/1 kg
10,78 zł
Ser Westberg Fresh Pack
51,90 zł/1 kg
12,98 zł
Cathedral City Cheddar Fresh Pack
68,90 zł/1 kg
10,34 zł
Ser Podlaski plastry 200 g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Ser Cambozola śmietankowa Fresh Pack
81,90 zł/1 kg
11,47 zł
Ser Wensleydale z żurawiną Fresh Pack
92,90 zł/1 kg
11,15 zł
Ser Ostrower plastry 200 g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Ser edamski wędzony
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Milkeffekt Ser Janosika 55 g (2 sztuki)
1 szt.
5,00 zł/1 szt.
5,00 zł
Ser Cambozola black Fresh Pack
85,90 zł/1 kg
12,03 zł
Ser Biesiadny plastry 200 g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Serecek z gór "Krężoł" 280 g
0,38 kg
56,58 zł/1 kg
21,50 zł
Ser Gouda z truflami Fresh Pack
110,00 zł/1 kg
110,00 zł
Ser Zamojski plastry 200 g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł

z 1

Kawałki. Regionalne specjały


Sery żółte są znane i cenione na całym świecie. W sklepie online Carrefour mamy dla Ciebie serowe propozycje kulinarne najlepszych marek: Milkeffekt, Krężoł, Pokusa, Fourme d’Ambert, Pecorino Romano.
 
W zależności od regionu produkcji, sery mogą przybierać różne formy, twardość, kolor i smak. Najczęściej spotykany regionalny podział to sery: szwajcarskie, holenderskie, szwajcarsko-holenderskie, włoskie, angielskie.
 
Sery żółte typu szwajcarskiego charakteryzują się dużymi okami, mają słodki, orzechowy, łagodny smak. Długo dojrzewają, a ich konsystencja jest gładka i sprężysta. Najpopularniejsze sery szwajcarskie to:
emmental, ser ementalski, radamer, maasdamer.
 
Sery żółte typu holenderskiego charakteryzują się brakiem oczek. Mają delikatny, kwaskowaty smak. Wyróżnia je średni czas dojrzewania. Najpopularniejsze specjały regionalne wśród holenderskich serów to gouda i edam.

Typ szwajcarsko-holenderski wśród serów żółtych charakteryzuje się małymi oczkami. Sery tego typu są mają ostry, wyrazisty smak i ostry zapach. Cechuje je średni czas dojrzewania. Wśród regionalnych specjałów tego gatunku wyróżnia się salami oraz  ser tylżycki.

 

Sery żółte regionalne typu włoskiego charakteryzują twardą i jednocześnie bardzo kruchą konsystencją. To sery bardzo długo dojrzewające, które nie mają oczek. Dodaje się je zazwyczaj do makaronów i innych specjałów regionalnych kuchni włoskiej. Zazwyczaj się je uciera, rzadziej mogą być krojone w cienkie plasterki. Wśród regionalnych specjałów w tej kategorii wyróżnia się następujące sery:

 

·       parmezan

·       pecorino

·       Grana Padano

 

Serowe specjały regionalne typu angielskiego poddawane są czedaryzacji. Ich smak może być łagodny, maślany, ostry lub pikantny z lekką goryczką. Sery żółte angielskie mają konsystencję gładką, sprężystą, twardą lub kruchą. Serem tego typu jest cheddar.

 

Bez względu na kraj czy region, gdzie powstają lub recepturę, według której są przyrządzane, sery żółte są bogatym źródłem białka oraz wapnia, które stanowią bardzo ważne składniki odżywcze w organizmie każdego człowieka. Sery żółte mogą być przyrządzane z sera krowiego, owczego lub koziego. Te dwa ostatnie polecane są osobom, które mają nietolerancję laktozy. Serami regionalnymi są także typowe sery góralskie.