Kawałki. Regionalne, specjały

42 produktów w kategorii

z 1

Sortuj po:

Najpopularniejsze

Ser Grana Padano D.O.P (Chroniona Nazwa Pochodzenia) Fresh Pack
89,90 zł/1 kg
11,24 zł
PROMOCYJNA CENA
Ser kozi Fresh Pack
85,90 zł/1 kg
10,31 zł
Ser Morski, plastry 150 g
0,15 kg
26,67 zł/1 kg
4,00 zł
Ser Gouda Fresh Pack
43,90 zł/1 kg
5,93 zł
Ser kozi z kolendrą i kozieradką Fresh Pack
96,90 zł/1 kg
11,63 zł
Ser Radamer wędzony, porcja 250 g
0,25 kg
28,00 zł/1 kg
7,00 zł
Milkeffekt Ser Janosika 110 g
0,1 kg
110,00 zł/1 kg
11,00 zł
Ser Maasdam Fresh Pack
47,90 zł/1 kg
7,66 zł
Carrefour Targ Świeżości Twaróg wiejski półtłusty 200 g
0,2 kg
16,45 zł/1 kg
3,29 zł
Ser kozi Old Amsterdam Fresh Pack
115,90 zł/1 kg
13,33 zł
Ser Pokusa "Żółty" z przyprawami 350 g
0,35 kg
25,71 zł/1 kg
9,00 zł
Serecek z gór "Krężoł" 160 g
0,2 kg
64,50 zł/1 kg
12,90 zł
Carrefour Targ Świeżości Twaróg wiejski tłusty 200 g
0,2 kg
17,95 zł/1 kg
3,59 zł
Ser Gouda czerwone pesto Fresh Pack
82,90 zł/1 kg
11,61 zł
Ser Fourme d'Ambert A.O.P. Fresh Pack
59,90 zł/1 kg
7,79 zł
PROMOCYJNA CENA
Ser Tylżycki plastry 200 g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Ser Salami plastry 200 g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Ser Mimolette Fresh Pack
49,90 zł/1 kg
7,98 zł
Ser kozi w plastrach 130 g
0,13 kg
76,92 zł/1 kg
10,00 zł
Ser typu szwajcarskiego plastry 200g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Ser Gouda plastry 200 g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Ser Wensleydale z żurawiną Fresh Pack
92,90 zł/1 kg
11,15 zł
Milkeffekt Serowy warkocz wędzony 100 g
0,1 kg
80,00 zł/1 kg
8,00 zł
Ser Edamer plastry 200 g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Ser Westberg Fresh Pack
51,90 zł/1 kg
12,98 zł
Ser salami z pieprzem i papryką chilli, plastry 150 g
0,1 kg
45,00 zł/1 kg
4,50 zł
Ser Raclette Vermont Fresh Pack
59,90 zł/1 kg
7,19 zł
PROMOCYJNA CENA
Milkeffekt Ser Janosika 55 g (2 sztuki)
0,55 kg
9,09 zł/1 kg
5,00 zł
Ser old amsterdam Fresh Pack
99,90 zł/1 kg
11,99 zł
PROMOCYJNA CENA
Ser Gouda z czosnkiem Fresh Pack
81,90 zł/1 kg
9,83 zł
Ser Szlachecki plastry 200 g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Ser Rolada Ustrzycka pastry 200 g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Ser Gorgonzola D.O.P. Fresh Pack
82,90 zł/1 kg
9,95 zł
Milkeffekt Ser Janosika 280 g
1 kg
24,00 zł/1 kg
24,00 zł
Ser Ostrower plastry 200 g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Ser Podlaski plastry 200 g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Ser edamski wędzony
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Ser Biesiadny plastry 200 g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Ser Zamojski plastry 200 g
0,2 kg
30,00 zł/1 kg
6,00 zł
Ser Pecorino Romano
79,90 zł/1 kg
79,90 zł
PROMOCYJNA CENA
Sokołów Gotowe do pieczenia Boczek
57,90 zł/1 kg
57,90 zł
Ser Gouda z truflami Fresh Pack
110,00 zł/1 kg
110,00 zł

z 1

Kawałki. Regionalne specjały


Sery żółte są znane i cenione na całym świecie. W sklepie online Carrefour mamy dla Ciebie serowe propozycje kulinarne najlepszych marek: Milkeffekt, Krężoł, Pokusa, Fourme d’Ambert, Pecorino Romano.
 
W zależności od regionu produkcji, sery mogą przybierać różne formy, twardość, kolor i smak. Najczęściej spotykany regionalny podział to sery: szwajcarskie, holenderskie, szwajcarsko-holenderskie, włoskie, angielskie.
 
Sery żółte typu szwajcarskiego charakteryzują się dużymi okami, mają słodki, orzechowy, łagodny smak. Długo dojrzewają, a ich konsystencja jest gładka i sprężysta. Najpopularniejsze sery szwajcarskie to:
emmental, ser ementalski, radamer, maasdamer.
 
Sery żółte typu holenderskiego charakteryzują się brakiem oczek. Mają delikatny, kwaskowaty smak. Wyróżnia je średni czas dojrzewania. Najpopularniejsze specjały regionalne wśród holenderskich serów to gouda i edam.

Typ szwajcarsko-holenderski wśród serów żółtych charakteryzuje się małymi oczkami. Sery tego typu są mają ostry, wyrazisty smak i ostry zapach. Cechuje je średni czas dojrzewania. Wśród regionalnych specjałów tego gatunku wyróżnia się salami oraz  ser tylżycki.

 

Sery żółte regionalne typu włoskiego charakteryzują twardą i jednocześnie bardzo kruchą konsystencją. To sery bardzo długo dojrzewające, które nie mają oczek. Dodaje się je zazwyczaj do makaronów i innych specjałów regionalnych kuchni włoskiej. Zazwyczaj się je uciera, rzadziej mogą być krojone w cienkie plasterki. Wśród regionalnych specjałów w tej kategorii wyróżnia się następujące sery:

 

·       parmezan

·       pecorino

·       Grana Padano

 

Serowe specjały regionalne typu angielskiego poddawane są czedaryzacji. Ich smak może być łagodny, maślany, ostry lub pikantny z lekką goryczką. Sery żółte angielskie mają konsystencję gładką, sprężystą, twardą lub kruchą. Serem tego typu jest cheddar.

 

Bez względu na kraj czy region, gdzie powstają lub recepturę, według której są przyrządzane, sery żółte są bogatym źródłem białka oraz wapnia, które stanowią bardzo ważne składniki odżywcze w organizmie każdego człowieka. Sery żółte mogą być przyrządzane z sera krowiego, owczego lub koziego. Te dwa ostatnie polecane są osobom, które mają nietolerancję laktozy. Serami regionalnymi są także typowe sery góralskie.