Sery żółte są znane i cenione na całym świecie. W sklepie online Carrefour mamy dla Ciebie serowe propozycje kulinarne najlepszych marek: Milkeffekt, Krężoł, Pokusa, Fourme d’Ambert, Pecorino Romano.
W zależności od regionu produkcji, sery mogą przybierać różne formy, twardość, kolor i smak. Najczęściej spotykany regionalny podział to sery: szwajcarskie, holenderskie, szwajcarsko-holenderskie, włoskie, angielskie.
Sery żółte typu szwajcarskiego charakteryzują się dużymi okami, mają słodki, orzechowy, łagodny smak. Długo dojrzewają, a ich konsystencja jest gładka i sprężysta. Najpopularniejsze sery szwajcarskie to:
emmental, ser ementalski, radamer, maasdamer.
Sery żółte typu holenderskiego charakteryzują się brakiem oczek. Mają delikatny, kwaskowaty smak. Wyróżnia je średni czas dojrzewania. Najpopularniejsze specjały regionalne wśród holenderskich serów to gouda i edam.
Typ szwajcarsko-holenderski wśród serów żółtych charakteryzuje się małymi oczkami. Sery tego typu są mają ostry, wyrazisty smak i ostry zapach. Cechuje je średni czas dojrzewania. Wśród regionalnych specjałów tego gatunku wyróżnia się salami oraz ser tylżycki.
Sery żółte regionalne typu włoskiego charakteryzują twardą i jednocześnie bardzo kruchą konsystencją. To sery bardzo długo dojrzewające, które nie mają oczek. Dodaje się je zazwyczaj do makaronów i innych specjałów regionalnych kuchni włoskiej. Zazwyczaj się je uciera, rzadziej mogą być krojone w cienkie plasterki. Wśród regionalnych specjałów w tej kategorii wyróżnia się następujące sery:
· parmezan
· pecorino
· Grana Padano
Serowe specjały regionalne typu angielskiego poddawane są czedaryzacji. Ich smak może być łagodny, maślany, ostry lub pikantny z lekką goryczką. Sery żółte angielskie mają konsystencję gładką, sprężystą, twardą lub kruchą. Serem tego typu jest cheddar.
Bez względu na kraj czy region, gdzie powstają lub recepturę, według której są przyrządzane, sery żółte są bogatym źródłem białka oraz wapnia, które stanowią bardzo ważne składniki odżywcze w organizmie każdego człowieka. Sery żółte mogą być przyrządzane z sera krowiego, owczego lub koziego. Te dwa ostatnie polecane są osobom, które mają nietolerancję laktozy. Serami regionalnymi są także typowe sery góralskie.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.