Filtry

Marki

Śmietana

Znaleziono: 24 produktów

Sortuj po:

Najpopularniejsze

2
49
 

0,2 kg

12,45 zł/1 kg

3
99
 

0,4 kg

9,98 zł/1 kg

2
15
 

0,2 kg

10,75 zł/1 kg

4
39
 

0,2 kg

21,95 zł/1 kg

4
09
 

0,33 kg

12,39 zł/1 kg

2
09
 

0,2 kg

10,45 zł/1 kg

7
69
 

0,35 kg

21,97 zł/1 kg

3
29
 

0,2 kg

16,45 zł/1 kg

6
39
 

0,33 kg

19,36 zł/1 kg

8
19
 

0,4 kg

20,48 zł/1 kg

4
59
 

0,2 kg

22,95 zł/1 kg

3
79
 

0,4 kg

9,48 zł/1 kg

2
89
 

0,18 kg

16,06 zł/1 kg

11
89
 

0,25 kg

47,56 zł/1 kg

6
19
 

0,2 kg

30,95 zł/1 kg

3
89
 

0,2 kg

19,45 zł/1 kg

3
59
 

0,2 kg

17,95 zł/1 kg

3
45
 

0,4 kg

8,63 zł/1 kg

4
49
 

0,2 kg

22,45 zł/1 kg

4
99
 

0,33 kg

15,12 zł/1 kg

2
99
 

0,18 kg

16,61 zł/1 kg

14
69
 

0,25 kg

58,76 zł/1 kg

9
49
 

0,25 kg

37,96 zł/1 kg

4
29
 

0,33 kg

13,00 zł/1 kg

z 1

Najlepsza śmietana

Śmietana powstaje ze świeżego mleka, a dokładniej mówiąc, z jego górnej warstwy, po odwirowaniu. Współczesna produkcja różni się nieco od tych tradycyjnych metod – produkt jest odgazowywany, poddawany pasteryzacji, zakwaszaniu i homogenizacji, dzięki czemu śmietana zyskuje gładką, kremową konsystencję i nie zawiera szkodliwych drobnoustrojów. Jest dostępna w różnych wersjach, w zależności od jej późniejszego zastosowania. Bogaty asortyment takich produktów mlecznych można znaleźć w kategorii „śmietana” na carrefour.pl

Śmietana – jak wybrać?

Jakość śmietany mocno wpływa na końcowy smak gotowej potraw. Jeśli preferujemy lżejsze, dietetyczne dania, przyda się śmietana o obniżonej zawartości tłuszczu, warto jednak mieć na uwadze, że zbyt chude produkty nie zawsze będą się nadawać. Tak jest chociażby w przypadku wypieków i ubijanych mas, gdzie musi być zastosowana specjalna śmietana do deserów mająca przynajmniej 32 procent tłuszczu. Dokładny skład odżywczy podany jest na opakowaniu śmietany, a poza zawartością tłuszczu można też w taki sposób sprawdzić zawartość węglowodanów, białka, cukru, soli oraz wartość energetyczną. Śmietana do zup zazwyczaj ma 12 albo 18 procent, nadaje się ona zresztą także do innych dań, jak sosy czy zapiekanki. Śmietanę jak najbardziej można gotować, żeby jednak nie uległa ona zważeniu, wskazane jest powolne podgrzewanie.

Śmietana – czy jest zdrowa?

Dla alergików polecana jest śmietana bez laktozy, która nie powoduje nieprzyjemnych problemów trawiennych. Jest to dość tłusty produkt, ale akurat tłuszcz z nabiału jest zdrowy i potrzebny do prawidłowego rozwoju. Ponadto w śmietanie znaleźć można witaminy z grupy B, witaminę A, dużo wapnia oraz fosforu.

 

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród