Filtry

Steki

Znaleziono: 8 produktów

Sortuj po:

Najpopularniejsze

26
10
 

58,00 zł/1 kg

13
00
 

0,22 kg

59,09 zł/1 kg

18
24
 

60,80 zł/1 kg

27
50
 

125,00 zł/1 kg

13
00
 

52,00 zł/1 kg

10
58
 

46,00 zł/1 kg

z 1

Mięso na steki – prosty sposób na stek idealny

Steki to popularny przysmak kuchni amerykańskiej, który z powodzeniem podbija również inne kontynenty, w tym Europę. Tajemnicą takiego dobrze przyrządzonego dania jest odpowiednie mięso na steki. Jakie powinno być?

Dobry stek wcale nie musi kosztować fortuny. Z powodzeniem możemy przygotować go w domu. Wystarczy odpowiednia patelnia bądź grill i kawałek dobrej jakości mięsa wołowego. Jego wybór nie jest jednak taki oczywisty. Mięso wołowe na steki powinno być przede wszystkim świeże. Czym jeszcze powinno się wyróżniać? Jakie mięso na stek sprawdzi się najlepiej? Wszystko zależy od tego, jakie rodzaje steków mamy zamiar przyrządzać.

Najlepsze mięso na steki, czyli jakie?

Przyjęło się, że najlepsze mięso na stek to mięso wołowe, a dokładniej polędwica, antrykot i rostbef. Co wiemy o tych partiach?

  • Polędwica wołowa to mięsień osadzony wzdłuż kręgosłupa woła. Jest długa i cienka, a jednocześnie pozbawiona przerostów tłuszczu i naprawdę miękka.
  • Antrykot – w przeciwieństwie do polędwicy jest poprzerastany tłuszczem, dzięki czemu po odpowiedniej obróbce termicznej staje się bardzo soczysty. Wycina się go z przedniej ćwierćtuszy wołowej.
  • Rostbef – mięso pochodzenia wołowego, które ma mniej tłuszczu niż antrykot, a więcej niż polędwica. Tłuszcz zlokalizowany jest najczęściej na boku. Ma mocną czerwoną barwę, co sprawia, że prezentuje się naprawdę apetycznie.

Jakie mięso na steki – dojrzewające na sucho czy mokro?

Mało kto wie, że gdy mówimy o świeżym mięsie na steki, nie chodzi o takie pochodzące bezpośrednio z uboju. Z czego więc powinien być zrobiony dobry stek? Jakie mięso będzie najlepsze? Zbyt świeże kawałki mięsa są zbite, dlatego przed sprzedażą powinny odleżeć w chłodni kilka dni, by odpocząć. Najlepsze są jednak takie poddawane procesowi dojrzewania. Istnieją dwie metody dojrzewania wołowiny – na sucho i na mokro.

Dojrzewanie na mokro odbywa się w próżni, w której kawałki są pozbawione dostępu do tlenu. Mięso nie ma możliwości kontaktu z bakteriami, które powodowałyby jego psucie. Szczelnie zamknięte dojrzewa, nie wysycha i zyskuje na kruchości. Dojrzewanie na mokro to tradycyjna, znana od lat metoda. Współcześnie kawałki mięsa przechowywane są w specjalnych szafach, w których cały czas utrzymywana jest odpowiednia temperatura i wilgotność. W wyniku procesu mięso uszlachetnia się i nabiera wyjątkowych walorów smakowych.

Która metoda dojrzewania mięsa wołowego jest lepsza? Zdania są podzielone. Zarówno jedna, jak i druga mają wielu swoich zwolenników i przeciwników. Ostateczna decyzja co do wyboru mięsa zależy więc od indywidualnych preferencji i smaków.

Mięso na steki – gdzie kupić?

Gdzie kupić mięso na steki? Dziś nie ma już takiego problemu z dostępnością dobrej jakości mięsa wołowego. Zapakowane próżniowo kawałki gotowe do obróbki znajdziemy w dobrze zaopatrzonych marketach, jak Carrefour. Świeże mięso wołowe powinniśmy znaleźć także w sklepach mięsnych oraz bezpośrednio u rzeźnika. Co ciekawe, jeśli w najbliższej okolicy nie mamy możliwości zakupić dobrej jakości wołowiny, możemy też zamówić mięso na steki w sklepie online.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród