Postaw na zdrowie - dbaj o ciało i umysł
Zobacz jak smacznie i zdrowo gotować wege
Więcej wegańskich przepisów znajdziesz tutaj
Jeść smacznie i zdrowo, choć bez dodatku mięsa lub składników pochodzenia zwierzęcego? Jak najbardziej! Wystarczy szczypta wyobraźni, sprawdzone przepisy i świeże składniki, z których w kilka chwil wyczarujesz fantastyczne dania. Poznaj wege jedzenie pełne smaku i barw – jego zalety, zaskakujący smak oraz ogromny potencjał!
W ostatnich latach kuchnia wegańska cieszy się coraz większym zainteresowaniem, i to bez względu na wiek, płeć czy stan zdrowia. Jest to bowiem nie tylko rodzaj diety, ale przede wszystkim styl życia opierający się na rezygnacji ze spożywania mięsa oraz wszelkich produktów odzwierzęcych, jak np. mleko, jaja, jogurty albo masło.
Weganie są zwolennikami naturalnego jedzenia pochodzenia roślinnego i wykluczają eksploatację zwierząt, dlatego nie korzystają zazwyczaj z kosmetyków czy odzieży powstałej z surowców od nich pozyskiwanych (futra, wełna, jedwab), często również nie biorą udziału w imprezach, gdzie wykorzystywana jest wszelka fauna, jak np. ZOO, cyrk, połów ryb czy polowanie.
Obawiasz się, że kuchnia wege jest monotonna i pozbawiona smaku? Nic bardziej mylnego! Z szerokiej palety ogólnodostępnych warzyw czy owoców oraz różnorodnych nasion już w kilka chwil możesz wyczarować naprawdę niesamowite i wartościowe pod względem odżywczym potrawy. Kanapki, pasty, zupy, dania główne czy wyśmienite desery wege – kuchnia bez mięsa to prawdziwy festiwal aromatów, smaków oraz wyrazistych barw.
W każdej kuchni świata bez problemu znajdziesz wiele wyśmienitych i popularnych dań składających się wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego, dzięki czemu przyrządzone przez ciebie wege jedzenie może się stać dla wszystkich domowników niezapomnianą kulinarną podróżą po wszystkich kontynentach.
Kebab, parówki czy chrupiący boczek na diecie wegańskiej? Oczywiście! Zastąp tradycyjne potrawy mięsne roślinnymi zamiennikami, które zaskakują wyrazistym smakiem oraz wyśmienitym aromatem wędzonki. Twoja kuchnia wege może być wzbogacona bezmięsnymi kiełbaskami, soczystą wędliną czy rozpływającym się w ustach pasztetem, przygotowanym na bazie fasoli lub różnego rodzaju kasz.
Zaskocz siebie, domowników czy przyjaciół daniami z rusztu, serwując obok chrupiących warzyw pachnące dymem kiełbaski, soczystą kaszankę albo grube kawałki mielonego, które jest głównym składnikiem przepysznego wegeburgera. W jesienne i zimowe dni daj się rozgrzać pysznymi klopsikami w ulubionym sosie pomidorowym lub grzybowym, chrupiącymi sznycelkami sojowymi czy aromatycznymi kotletami przygotowanymi na boczniakach.
Jeśli cenisz sobie dania z kuchni polskiej, nic nie stoi na przeszkodzie w przygotowaniu wegańskich tradycyjnych potraw – flaczków, pachnących wędzoną papryką gulaszów czy intensywnego w smaku bigosu przygotowanego na kiszonej kapuście.
Oprócz mięsa przepisy wege nie zawierają również produktów pochodzenia zwierzęcego, jak jaja, mleko czy sery, które jednak są zastępowane roślinnymi odpowiednikami. Dlatego z ogólnodostępnych produktów z łatwością przygotujesz takie wege jedzenie jak drożdżówki z serem, ciasta drożdżowe, słodkie pieczywo, naleśniki, a nawet pachnące latem galaretki, w których popularna żelatyna jest zastąpiona agarem. Ależ to pyszne!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies