Sos sojowy

5
75
 

0,15 l

38,33 zł/1 l

7
99
 

0,15 kg

53,27 zł/1 kg

8
79
 
10,19 zł najniższa cena

0,15 l

58,60 zł/1 l

-14%
14
99
 
16,59 zł najniższa cena

0,15 l

99,93 zł/1 l

-10%
5
75
 

0,15 l

38,33 zł/1 l

3
99
 
5,15 zł najniższa cena

0,125 l

31,92 zł/1 l

-23%
9
59
 
11,69 zł najniższa cena

0,15 kg

63,93 zł/1 kg

-18%
4
49
 
5,15 zł najniższa cena

0,125 l

35,92 zł/1 l

-13%
18
99
 
18,99 zł najniższa cena

0,15 l

126,60 zł/1 l

6
59
 
7,89 zł najniższa cena

0,15 l

43,93 zł/1 l

-16%
12
29
 
13,69 zł najniższa cena

0,623 l

19,73 zł/1 l

-10%
29
99
 

1 l

12
69
 

0,4 kg

31,73 zł/1 kg

13
59
 

0,15 l

90,60 zł/1 l

7
05
 

0,15 l

47,00 zł/1 l

Sos sojowy – wyśmienity dodatek do wielu dań

Sos sojowy to produkt, który przywędrował do nas z kuchni azjatyckiej. Właśnie w krajach Dalekiego Wschodu ten ciemny płyn stosowany jest bardzo często do podkreślania smaku wielu potraw. Sojowy sos doskonale pasuje również do przepisów naszej polskiej kuchni! Do jakich dań go dodać i czym się charakteryzuje?

Sos sojowy – skład

Oryginalny, najlepszy sos sojowy ma bardzo prosty skład. Wytwarza się go na bazie wody, z dodatkiem soi, ziaren zbóż (najczęściej pszenicy) oraz soli. Mikstura zostaje poddana fermentacji, która trwa minimum dwa miesiące, aż do dwóch lat Dzięki niej sos sojowy nie zawiera w swoim składzie sztucznych barwników i konserwantów. Ponieważ w smaku jest to płyn bardzo słony, w kuchni może zlikwidować konieczność dodawania soli.

Sos sojowy – zastosowanie w kuchni

Choć sos sojowy to znak charakterystyczny kuchni azjatyckiej, doskonale pasuje również do kuchni polskiej, włoskiej czy amerykańskiej. Jak go wykorzystać?

Sos sojowy jasny, ze względu na swój delikatniejszy smak świetnie sprawdzi się jako glazura do kurczaka czy pieczonego łososia. Kilka kropel mikstury świetnie wzbogaci też smak mięsa do burgerów, kotletów mielonych czy klopsów. Smak sosu sojowego dobrze komponuje się też z warzywami. Skrop nim paprykę, cebulę, ziemniaki, seler czy cebulkę, a nawet pomidory. Dodaj go do ich smażenia, duszenia lub pieczenia, a przekonasz się, jak wyostrzy się ich smak!

Do czego jeszcze wykorzystać tą ciemną miksturę? Wypróbuj sos sojowy do sushi. Zanurzając w nim roladki sushi poczujesz się jak w tajskiej knajpie.

Sos sojowy jasny a ciemny – różnice

Jakie są rodzaje sosu sojowego? Na sklepowych półkach znajdziesz sos sojowy ciemny i sos sojowy jasny. Czym się różnią?

Sos sojowy jasny fermentuje od 2 do 9 miesięcy, jest łagodniejszy w smaku i nieco jaśniejszy w kolorze. Ma też mniej intensywny smak i zapach. Znajduje dobre zastosowanie jako dodatek do różnego rodzaju sosów, zup czy potrawek, pasuje też do mięsa i ryb. Sos sojowy ciemny jest o wiele gęstszy i fermentuje nawet do 2 lat! Ma mocny smak i taki sam aromat. Dobrze sprawdzi się w roli marynaty do mięs oraz doprawiania ciemnych sosów. Należy jednak uważać z jego ilością, ponieważ łatwo może zdominować smak potrawy.

Sos sojowy – gdzie kupić?

Zastanawiasz się, gdzie kupić sos sojowy? Sprawdź szeroki asortyment produktów w sklepach Carrefour oraz na carrefour.pl i znajdź idealny sos dla siebie!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu