Spaghetti to tradycyjne włoskie danie, które zaskarbiło sobie miliony sympatyków na całym świecie. Długie makaronowe nitki obtoczone w aksamitnym pomidorowym sosie urzekają swoją prostotą i smakiem, co sprawia, że bardzo chętnie po nie sięgamy. Dobrej jakości makaron spaghetti możesz oczywiście zamówić w włoskiej knajpie, ale z powodzeniem przyrządzisz je także w domu. Wystarczy odpowiedni makaron oraz sos do spaghetti, a sukces murowany!
Co takiego sprawia, że sos spaghetti to jeden z najbardziej znanych i lubianych sosów na całym świecie? W czym tkwi tajemnica jego sukcesu? Tajemnicą sukcesu pierwotnego sosu bolońskiego była sekretna kompozycja składników i długie gotowanie, które trwało nawet 4 godziny. Dziś dobry sos spaghetti potrzebuje przede wszystkim dobrej jakości pomidorów, najlepiej takich z nutą słodyczy, dojrzewających w pełnym słońcu, bez dodatków chemii i sztucznych nawozów.
Gotowe sosy do spaghetti możesz kupić w dwóch postaciach – w słoiku lub torebce. Która z nich jest lepsza? Zdania są podzielona, a każda z nich ma swoich zwolenników.
Sos do spaghetti w torebce jest tańszy od swojego odpowiednika w słoiku, waży zdecydowanie mniej i zajmuje też mniej miejsca w kuchennej szafce. Żeby go przygotować będziesz potrzebować tylko trochę wody i szybkiej obróbki termicznej. Nie jest potrzebna żadna fachowa wiedza ani sprzęty. Dlaczego więc wiele osób wybiera sos do spaghetti w słoiku? Zamknięte w szklanych wekach sosy mogą mieć o wiele prostszy skład, a na talerzu prezentować się bardziej naturalnie. Taki sos pomidorowy do spaghetti jest w stu procentach gotowy do użycia i nie musisz wykonywać nic poza otwarciem słoika i przelaniem jego zawartości na ugotowany wcześniej makaron. Pięknie pachnie i bardzo dobrze smakuje. W zależności od producenta sos spaghetti może być inaczej przyprawiony i mieć różny stopień ostrości. Dla miłośników lekkich smaków polecamy klasyczne sosy do spaghetti. W sklepach Carrefour oraz na carrefour.pl znajdziesz też pikantne sosy do spaghetti z dodatkiem papryczki chili.
Spaghetti bolognese to przede wszystkim długie nitki makaronu spaghetti i aksamitny pomidorowy sos boloński. Z biegiem lat powstało jednak wiele wariacji tej potrawy, którą dziś często wzbogaca się o dodatkowe składniki, takie jak mielone mięso wieprzowe, zarumienioną cebulkę, czosnek czy… marchewkę! Dobry sos spaghetti polubi się również z serem, zarówno tym typu gouda, jak i parmezanem czy grana padano. Sos do spaghetti wykorzystuje się także to przyrządzania lasagne czy pieczonej papryki.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies