Ser Gouda

9
99
 

0,075 kg

133,20 zł/1 kg

12
79
 

0,15 kg

85,27 zł/1 kg

7
15
 

0,15 kg

47,67 zł/1 kg

5
55
 

0,15 kg

37,00 zł/1 kg

7
09
 

0,15 kg

47,27 zł/1 kg

7
05
 

0,15 kg

47,00 zł/1 kg

7
00
 

0,18 kg

38,89 zł/1 kg

8
99
 

0,3 kg

29,97 zł/1 kg

5
00
 

0,15 kg

33,33 zł/1 kg

11
39
 

0,25 kg

45,56 zł/1 kg

13
29
 

0,35 kg

37,97 zł/1 kg

5
00
 

0,15 kg

33,33 zł/1 kg

8
19
 

0,15 kg

54,60 zł/1 kg

Gouda – klasyk wśród serów

Ser gouda to gatunek sera znany od wielu pokoleń. Jego najmocniejszą cechą jest delikatny, mleczny smak, który trafia zarówno w gusta dzieci, jak i dorosłych. Mówi się, że jest to najbardziej rozpoznawalny ser na całym świecie i ma przy tym bardzo szerokie zastosowanie. Warto mieć w lodówce ser gouda w plastrach lub ser gouda kostka, by w mgnieniu oka wyczarować coś pysznego. Sprawdź szeroką ofertę serów gouda w sklepach Carrefour oraz na carrefour.pl.

Ser gouda – kilka faktów

Ser gouda zalicza się do rodziny serów półtwardych, które powstają z mleka krowiego. Ma zwartą, choć lekko miękką konsystencję, co sprawia, że łatwo go zetrzeć lub pokroić, np. w kosteczkę. Sama nazwa „gouda” odnosi się do nazwy miasteczka w Holandii. Wbrew powszechnemu przekonaniu, wcale nie powstały w nim pierwsze sery. W mieście Gouda po raz pierwszy uruchomiono ich sprzedaż.

Gouda – ser o wielu pozytywnych właściwościach

Jakie właściwości ma żółty ser typu gouda? Produkt jest jednym z najlepszych źródeł - niezbędnych dla naszego organizmu - związków mineralnych białka. Nie zawiera konserwantów, dzięki czemu to trafiony wybór dla osób, które dbają o zdrową i prawidłowo zbilansowaną dietę. W jego składzie można znaleźć wapń i sole mineralne, takie jak cynk, fosfor, jod czy na przykład magnez. W kostce sera żółtego gouda występują także cenne witaminy, a wśród nich te z grupy B, D oraz E.

Ser gouda – zastosowanie w kuchni

Ser gouda w kostce lub plastrach znajduje w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Można go jeść jako samodzielny smakołyk lub z wieloma dodatkami. Świetnie smakuje jako składnik kanapek, tostów i koreczków. Pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna się topić, dzięki czemu wzbogaca smak zapiekanek i makaronów. Odnajdzie się też jako składnik sałatek. Pokrojony w drobną kosteczkę ser można śmiało łączyć z warzywami i majonezem. Ser gouda to też nieodzowny składnik pysznej pizzy.

Ser gouda – cena

Ile kosztuje pyszna gouda? Cena sera uzależniona jest głównie od jego wagi. Ser gouda w plastrach kanapkowych, o wadze około 150 g kupimy już za mniej niż 10 złotych. Im większa będzie jego waga, tym wyższa będzie cena.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu