Ser Brie

8
45
 

0,2 kg

42,25 zł/1 kg

7
75
 

0,125 kg

62,00 zł/1 kg

7
75
 

0,125 kg

62,00 zł/1 kg

16
89
 

0,23 kg

73,43 zł/1 kg

7
75
 

0,125 kg

62,00 zł/1 kg

6
69
 
7,75 zł cena sprzed obniżki

0,125 kg

53,52 zł/1 kg

-14%
6
69
 
7,75 zł cena sprzed obniżki

0,125 kg

53,52 zł/1 kg

-14%
6
69
 
7,75 zł cena sprzed obniżki

0,125 kg

53,52 zł/1 kg

-14%
12
19
 

0,2 kg

60,95 zł/1 kg

6
59
 

0,125 kg

52,72 zł/1 kg

Ser brie – podpuszczkowy ser prosto z Francji

Serek brie to produkt, który wywodzi się prosto z Francji. Powstaje z odtłuszczonego lub pełnotłustego mleka krowiego i ma szerokie grono wiernych fanów, które stale się powiększa. W sklepach można spotkać ser brie w postaci trójkątnych, półmiękkich bloczków, które wręcz rozpływają się w ustach. Różnorodne odmiany tego sera produkowane są już na całym świecie. Z czym go jeść i jakie ma właściwości?

Kilka słów o brie

Brie produkowany jest z mleka krowiego. Finalny produkt ma aksamitną skórkę, która powstaje w wyniku działania grzybów. Sama skórka jest bardzo delikatna zarówno w smaku, jak i teksturze. W naszym kraju, choć nie tylko, postrzega się go jako bardzo elegancki przysmak, który można wykorzystać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do wielu smakowitych dań. Śmietankowy charakter serka brie sprawia, że dobrze komponuje się z najróżniejszymi składnikami i smakami – zarówno wytrawnymi, jak i słodkimi.

Ser typu brie w wielu odsłonach – rodzaje francuskiego serka

Na sklepowych półkach można znaleźć kilka różnych wariantów smakowych sera brie. Największą popularnością cieszy się jego klasyczna wersja. Jej naturalny i wyrazisty smak podbił serca wielu miłośników serów pleśniowych. Producenci oferują także ser brie okrągły z dodatkiem różnych akcentów smakowych. Bez problemu można kupić ser brie z dodatkiem przypraw i ziół, a także oliwek. Dostępny jest na przykład serek brie z orzechami czy pieprzem. Który z nich wybrać? Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Warto skosztować każdego z nich, by wybrać swój serowy ideał.

Brie i jego zastosowanie w kuchni

Jak wykorzystać ser brie we własnej kuchni? Istnieje kilka sposobów na kreatywne zaserwowanie tego francuskiego sera. Dobrze smakuje jako samodzielny smakołyk. Z powodzeniem można zaserwować go na desce serów w towarzystwie oliwek, kabanosów i salami. Serek brie można dodać jako smaczne uzupełnienie sałatek. Świetnie smakuje podany w towarzystwie orzechów włoskich lub nerkowca. Co jeszcze można przygotować z dodatkiem serka brie? Wytrawne tosty, pizzę, sosy do makaronu czy kanapki. Możliwości jest sporo.

Ser brie – gdzie kupić?

Zastanawiasz się gdzie kupić serek brie? Sprawdź szeroką ofertę smacznych serów dostępnych w sklepach Carrefour w całej Polsce oraz na carrefour.pl. Ile kosztuje ser brie? Cena serka zaczyna się już od kilku złotych.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu