Kolendra przyprawa

Znaleziono: 14 produktów

z 1

Sortuj po:

Najpopularniejsze

7
99
 

1 szt.

9
49
 

0,45 kg

21,09 zł/1 kg

2
35
 

0,015 kg

156,67 zł/1 kg

2
29
 

0,017 kg

134,71 zł/1 kg

2
69
 

0,015 kg

179,33 zł/1 kg

7
89
 

0,035 kg

225,43 zł/1 kg

3
25
 

0,02 kg

162,50 zł/1 kg

10
89
 

0,4 kg

27,23 zł/1 kg

9
59
 

0,005 kg

1 918,00 zł/1 kg

9
99
 

0,03 kg

333,00 zł/1 kg

12
99
 

0,2 kg

64,95 zł/1 kg

9
49
 

0,45 kg

21,09 zł/1 kg

2
29
 

0,006 kg

381,67 zł/1 kg

6
99
 

1 szt.

z 1

Kolendra – co to za roślina?

Kolendra zyskała w ubiegłych latach niezwykłą popularność. Może to przez utrzymującą się modę na zdrowe odżywianie, a może przez niezwykle ciekawy smak tego zioła. Kolendra do złudzenia przypomina natkę pietruszki, choć jej kolor jest bardziej soczysty. Różni je też smak. Listki rośliny o nazwie kolendra mają bardzo charakterystyczny posmak, który można określić mianem anyżowo-cytrusowym. Kolendrę albo się kocha albo się jej nienawidzi.

Kolendra i jej właściwości

Kolendra jest ziołem o delikatnych zielonych listkach, które wspaniale pachną. Wykorzystuje się ją w kuchni różnych kultur. Nie tylko wzbogaca smak potraw, ale może być też wspaniałą dekoracją. Nie każdy wie, że zioła kolendry mają wiele właściwości cennych dla zdrowia. Zawierają wiele kluczowych witamin i minerałów, a wśród nich witaminy A, K i C. Warto wspomnieć też o potasie i magnezie. Fakt, że w listkach kolendry znajdują się przeciwutleniacze sprawia, że roślina wspomaga w walce ze szkodliwymi rodnikami, może spowalniać procesy starzenia i rozwój wielu chorób.

Świeże zioła kolendry znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również kosmetyce. Roślina wzbogaca skład wielu produktów przeznaczonych do pielęgnacji skóry. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym pomaga w walce z trądzikiem, suchą skórą i wieloma innymi problemami natury dermatologicznej.

Przyprawa kolendra w kuchni

W kuchni stosowana jest równie często kolendra w postaci świeżych, zielonych listków, jak i kolendra suszona. Na szeroką skalę dodaje się ją do dań kuchni azjatyckiej, a wśród nich wielu sałatek, zup i potraw z ryżem w roli głównej. Liście kolendry są obowiązkowym składnikiem meksykańskiego guacamole i ceviche. Z powodzeniem można dodać ją do hummusu i falafela. Kolendra w proszku jest też składnikiem pieczywa, potraw mięsnych oraz wyszukanych deserów.

Gdzie kupić kolendrę?

Gdzie dostępna jest kolendra? Przyprawa można coraz łatwiej zdobyć, choć nadal dostęp do niej jest nieco ograniczony. Świeże zioła kolendry, jak również przyprawę w proszku znajdziesz w wielu sklepach spożywczych, gdzie jej wybór jest bardzo zróżnicowany. Sklep Carrefour oferuje wiele produktów od różnych producentów. Warto kupić ją do swojej spiżarni. Odpowiednio wykorzystana dostarczy niesamowitej przyjemności kubkom smakowym i przyniesie szereg pozytywnych korzyści dla zdrowia i urody.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu