Przyprawa garam masala

Znaleziono: 2 produkty

z 1

Sortuj po:

Najpopularniejsze

10
89
 

0,4 kg

27,23 zł/1 kg

2
99
 

0,02 kg

149,50 zł/1 kg

z 1

Przyprawa garam masala

Przyprawa garam masala to niezwykle ciekawa mieszanka smaków. Zawarte w niej składniki to m.in., czarny kardamon, goździki czy kminek, choć warto zaznaczyć, że nie ma jednej receptury. Kolor przyprawy garam jest lekko brązowy, a zapach wręcz oszałamiający. Często stosuje się ją do dań mięsnych, ponieważ potrafi wydobyć z niego wszystko to, co najlepsze. Mieszanka garam masala przypadnie do gustu wszystkim osobom, które kochają orientalne smaki kuchni indyjskiej i lubią kulinarne eksperymenty.

Przyprawa masala – skład

Jaki jest skład przyprawy garam masala? Nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od indywidualnego pomysłu producenta oraz regionu, w którym powstaje. Różne mogą być nie tylko proporcje produktów, ale przede wszystkim zastosowane składniki. Może zdarzyć się, że będzie ich ponad 30! Co takiego więc znajdziemy w przyprawie? Zdecydowanie najpopularniejsze składniki przyprawy garam masala to pieprz czarny i pieprz cayenne, goździki, cynamon, kardamon, kminek, liść laurowy, a także kolendra, koper włoski i gałka muszkatołowa. W finalnym efekcie powstaje przyprawa, która jest trochę cierpka w smaku, a jednocześnie niesamowicie aromatyczna i… lekko pikantna.

Przyprawa indyjska garam masala – kilka ciekawostek

Co dokładnie oznacza nazwa „garam masala”. Słowo „garam” w języku indyjskim znaczy ciepło, a masala jest określeniem przypraw jako ogółu. Garam masala możemy więc w dosłownym tłumaczeniu definiować ciepłą przyprawą. Skąd taka gra słów? Możemy się domyślać, że przyprawa garam masala powstała nie tylko po to, żeby wzbogacić smak dania, ale sprawić, by zyskało ono właściwości rozgrzewające.

Mieszanka garam masala w kuchni

Przyprawa masala ma w kuchni dość szerokie zastosowanie. Choć w Polsce nie jest tak popularna jak wiele innych mieszanek, to coraz częściej po nią sięgamy. Do czego pasuje? Świetnie podkreśli smak pieczonych mięs i doda im wyjątkowego aromatu –  dobrze smakuje w towarzystwie baraniny i drobiu. Sprawdzi się w daniach wegetariańskich, bo ciekawie podkręci smak i zapach warzyw. Często używana jest do dań na bazie ziemniaków, ale też rozmaitych sałatek, sosów i zup. Najpopularniejszym daniem, które przyrządza się z dodatkiem garam masala, jest indyjskie danie Tikka Masala.

Dania z dodatkiem przyprawy garam masala zyskują głębię smaku i charakterystyczny aromat kuminu rzymskiego. Pozostałe składniki przyprawy są nieco mniej wyczuwalne, ale wszystkie razem tworzą idealną kompozycję.

Gdzie kupić garam masala?

Przyprawę można kupić w sklepach spożywczych o szerokim asortymencie. Warto szukać jej na półkach przeznaczonych kuchni indyjskiej. Ile kosztuje mieszanka garam masala? Cena nie przekracza 4 zł za opakowanie produktu.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu