Paluszki krabowe surimi

Znaleziono: 6 produktów

z 1

Sortuj po:

Najpopularniejsze

12
49
 

0,25 kg

49,96 zł/1 kg

13
79
 

0,25 kg

55,16 zł/1 kg

7
25
 

0,2 kg

36,25 zł/1 kg

9
99
 

0,15 kg

66,60 zł/1 kg

6
65
 

0,25 kg

26,60 zł/1 kg

6
85
 

0,25 kg

27,40 zł/1 kg

z 1

Paluszki krabowe jako idealna przekąska

Paluszki krabowe znane są również jako paluszki surimi. Kształtem i kolorem przypominają nogi kraba, ale wbrew pozorom, jest to całkiem inny produkt. Może pełnić rolę samodzielnej przystawki, ale świetnie sprawdzi się też jako dodatek do sałatek i dań. Przyjrzyjmy się, czym są krabowe paluszki i jakie mogą mieć zastosowanie.

Jak powstają paluszki surimi?

„Surimi” po japońsku oznacza „mięso mielone” i jest to nic innego, jak rozdrobione rybie mięso. Sposób powstawania tego produktu można podzielić na kilka etapów.

  1. Oddzielenie chudego mięsa z ryb (czasem jest ono pozyskiwane również ze zwierząt lądowych).
  2. Kilkukrotne przepłukanie mięsa – w celu pozbycia się charakterystycznego zapachu.
  3. Mięso poddawane jest zmieleniu i sproszkowaniu – powstaje tak zwana żelatynowa pasta.
  4. W zależności od tego, jaka struktura mięsa jest wymaga, można dodać do niego skrobie, olej roślinny, białko jajka lub środki pochłaniające wilgoć.
  5. Na tym etapie odbywa się doprawienie mięsa przy użyciu soli, cukru, przypraw – w zależności od potrzeby.

Paluszki z kraba to myląca nazwa, ponieważ do ich wykonania używa się mięsa rybiego. Smak krabowy uzyskuje się poprzez dodanie różnego rodzaju aromatów lub ekstraktów. Umownie jednak zostało przyjęte, używanie tych nazw naprzemiennie.

Jak przyrządzić paluszki surimi? Do czego dodać ten składnik?

Paluszki krabowe można jeść od razu po kupieniu, prosto z paczki. Ich głębszy smak można wydobyć poprzez podsmażenie na patelni i dodanie do wcześniej ugotowanego ryżu. Paluszki surimi mogą być wykorzystane do przygotowania przeróżnych potraw. Wśród nich znajdą się:

  • Sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi – zróżnicują smak całej potrawy, ale nie przyćmią pozostałych składników.
  • Paluszki surimi w cieście – podsmażone na oleju do złocistego koloru, świetnie sprawdzą się jako przekąska.
  • Chłodnik warzywny – z dodatkiem paluszków krabowych podkręcisz jego smak i aromat.
  • Pasta jajeczna z paluszkami surimi – po wymieszaniu z majonezem i szczypiorkiem stanowi idealny dodatek do świeżego, chrupiącego chleba.

Przepisów z użyciem paluszków krabowych jest wiele. Możesz wypróbować kilka z nich, aby przekonać się, czy ten smak podpasuje Twoim upodobaniom.

Paluszki krabowe – gdzie kupić?

Po przeczytaniu wszystkich informacji wiemy już, czym są paluszki surimi. Gdzie kupić ten produkt? Sklep Carrefour może pochwalić się dużą różnorodnością w wyborze. Sprawdź asortyment online i wypróbuj paluszki krabowe! Cena zależy od wielkości opakowania i producenta.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu