Otręby

Znaleziono: 4 produkty

z 1

Sortuj po:

Najpopularniejsze

2
09
 

0,15 kg

13,93 zł/1 kg

3
69
 

0,15 kg

24,60 zł/1 kg

8
19
 

0,5 kg

16,38 zł/1 kg

4
55
 

0,2 kg

22,75 zł/1 kg

z 1

Otręby – czym są?

Od dawien dawna otręby zbożowe stanowią podstawę wielu diet, głównie odchudzających, ale także tych nastawionych przede wszystkim na zdrowe odżywianie. Ten półprodukt doskonale sprawdza się jako chrupki dodatek do rozmaitych jogurtów i koktajli, ciasteczek, a nawet zup. Niektórzy chętnie sięgają po otręby jako przekąskę między posiłkami. Warto mieć w spiżarni opakowanie, by móc szybko przygotować sobie coś na ząb. Dlaczego warto jeść otręby owsiane i otręby pszenne? Gdzie można kupić te produkty?

Otręby – charakterystyka

Wiele mówi się o korzyściach, które wynikają z jedzenia otrębów. Nie każdy jednak wie, co to takiego. Otręby zbożowe w praktyce są produktem ubocznym, który powstaje w wyniku mielenia ziaren zbóż – pszenicy, owsa czy orkiszu. Jest to nic innego, jak osłonka ziarna. Dawniej traktowano je jako zwyczajny odpad i się ich pozbywano. Dziś, kiedy naukowcy udowodnili ich drogocenne właściwości, można kupić otręby w większości dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych. Można spotkać różne rodzaje otrębów. Do najpopularniejszych należą otręby owsiane i otręby pszenne.

Otręby – właściwości

Niezależnie od tego, jakie otręby wybierzemy, możemy mieć pewność, że inwestujemy w produkt, który posiada wiele drogocennych właściwości. Najczęściej wymienianą zaletą otrębów jest duża zawartość błonnika pokarmowego. Składnik ten bardzo korzystnie wpływa na pracę jelit i usprawnia ich perystaltykę. Często wymienia się również ich korzystny wpływ na rozwój flory bakteryjnej i walkę ze złym cholesterolem. Pszenne otręby pomagają w regulacji poziomu glukozy we krwi i w walce z otyłością. Warto podkreślić, że w porcji otrąb owsianych i pszennych znajdziemy też witaminy z grupy B, magnez, potas oraz cynk.

Mimo, że otręby są naprawdę zdrowe, nie zaleca się ich jeść w nadmiarze. Według dietetyków optymalna porcja to 2-3 łyżki dziennie dla osoby dorosłej.

Otręby zbożowe w kuchni

Jak już wspomnieliśmy, otręby pochodzące ze zbóż doskonale nadają się jako dodatek do jogurtu, koktajli lub smoothie. To jednak nie jedyny sposób na ich użycie. Z wykorzystaniem otrębów możesz przyrządzić pyszne fit ciasteczka. Produkt jest też dodawany do zdrowego pieczywa.

Otręby pszenne i otręby owsiane – gdzie kupić?

Jeśli planujesz przejść na zdrową dietę, koniecznie zaopatrz swoją spiżarnię w otręby pszenne. Gdzie kupić ten produkt? Na szczęście jest on bardzo łatwo dostępny. Opakowanie otrębów pszennych bądź owsianych znajdziesz w większości dobrze zaopatrzonych sklepów i marketów. Produkty nie są drogie.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu