Mąka orkiszowa do wielu dań

Znaleziono: 3 produkty

z 1

Sortuj po:

Najpopularniejsze

17
09
 

1 kg

21
19
 

1 kg

15
99
 

1 kg

z 1

Mąka orkiszowa

Obecnie mąka orkiszowa stała się popularnym składnikiem wielu dań. Jest ona zdrowszym odpowiednikiem mąki pszennej, dlatego często pojawia się w wyposażeniu kuchennych szafek. Wykonywana jest z orkiszu, który jest odmianą pszenicy. Mąka orkiszowa jasna lub pełnoziarnista będzie więc idealnym składnikiem diety dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę.

Właściwości i zalety mąki orkiszowej

Wprowadzając do swojego jadłospisu mąkę orkiszową, zobaczysz jej pozytywny wpływ na organizm. Przede wszystkim:

  • Poprawę krążenia krwi,
  • Obniżenie poziomu cholesterolu,
  • Prawidłową przemianę materii,
  • Wzmocnienie układu odpornościowego.

Są to tylko niektóre z właściwości mąki orkiszowej. Oprócz tego posiada ona wiele zalet, które też warto wymienić. Orkisz będzie świetnym wyborem w przypadku osób z chorobami żołądka. Oprócz obniżenia poziomu cholesterolu, mąka orkiszowa pozytywnie wpłynie również na zapobieganie powstawaniu kamieni żółciowych.

Przy spożywaniu tego produktu, poprawi się również kondycja skóry i paznokci. Zadbasz też o koncentrację i odpowiednią pracę mózgu.

Mąka orkiszowa jasna i pełnoziarnista – różnice

Mąka orkiszowa pełnoziarnista nazywana jest inaczej mąką razową. Charakteryzuje się typem o przemiale 2000. Sprawdzi się do wypieków tradycyjnego pieczywa, ale też w przypadku innych produktów wykonywanych na bazie mąki.

Mąka orkiszowa jasna (biała) jest typem o przemiale 750. Swoim wyglądem przypomina zwyczajną mąkę pszenną i może służyć jako jej zamiennik, na przykład przy produkcji naleśników czy placuszków.

Zastosowanie mąki orkiszowej

Orkiszowa mąka może być wykorzystywana do różnego rodzaju wypieków. Zaczynając od chlebów, przez ciasta i kończąc na makaronie. W zależności od tego, co chcemy z niej przygotować ważne jest, aby wiedzieć jaką wybrać. Mąka orkiszowa pełnoziarnista (typ 2000) idealnie nadaje się do wypieków pieczywa razowego. Możesz mieszać ją z innymi mąkami, co nada wyrobom miękkości i puszystości. Z kolei mąka orkiszowa jasna (typ 750) sprawdzi się do produkcji ciast, ciasteczek, naleśników czy makaronów.

Mąka orkiszowa – gdzie kupić?

Aby kupić odpowiednią mąkę orkiszową zajrzyj do sieci sklepów Carrefour. Proponowane są tam różne rodzaje mąk o różnym typie. Cena mąki orkiszowej zależy oczywiście od tego, jaką wybierzesz. Warto zaczerpnąć informacji na ten temat w sklepie internetowym Carrefour, aby mieć pewność, co do ceny produktów.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu