Cukier Żelujący- do dżemów i konfitur

Znaleziono: 5 produktów

z 1

Sortuj po:

Najpopularniejsze

8
85
 

0,5 kg

17,70 zł/1 kg

7
99
 

0,5 kg

15,98 zł/1 kg

8
75
 

0,5 kg

17,50 zł/1 kg

9
39
 

1 kg

7
99
 

0,35 kg

22,83 zł/1 kg

z 1

Cukier żelujący – idealny do dżemów i konfitur

Cukier żelujący jako idealny składnik dżemów? Zimą chętnie sięgamy po przetwory przygotowane dużo wcześniej. Dlatego warto skorzystać z bogactwa lata, jakim są różnego rodzaju owoce. Przyrządzanie konfitur i dżemów nie jest trudne, gdy użyjemy do tego odpowiednich składników. Najważniejsze są oczywiście owoce – wybrane według indywidualych upodobań smakowych. Drugim, nieodłącznym elementem przygotowań będzie cukier żelujący, dzięki któremu uzyskamy odpowiedni poziom gęstości. Jak właściwie działa cukier żelujący? W dalszej części wyjaśniamy!

Jak stosować cukier żelujący?

Na początku warto wspomnieć, z czego składa się ten produkt. Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem jest cukier spożywczy. Obok niego znajduje się zagęszczacz, który może występować w postaci pektyn pochodzenia roślinnego lub żelatyny pochodzenia zwierzęcego.

To, jak stosować cukier żelujący, najczęściej można przeczytać na opakowaniu producenta. Sposoby te są zazwyczaj bardzo podobne i polegają na dodaniu produktu do wcześniej rozdrobionych owoców. Całą mieszankę należy gotować na małym ogniu i cały czas mieszać. Produkt nada konfiturze odpowiedniej słodkości i dodatkowo ją zagęści.

Rodzaje cukru żelującego

Na półkach sklepowych często możemy spotkać się z różnymi rodzajami tego produktu. Skąd wiadomo, który będzie odpowiedni?

  • Cukier żelujący 1:1 – najlepiej sprawdzi się w przypadku owoców, które z natury są bardzo kwaśne. Doda on odpowiedniej słodkości i zagęszczenia.
  • Cukier żelujący 2:1 – warto użyć go do konfitur z bardziej słodkich owoców.
  • Cukier żelujący 3:1 – użyj go, jeśli wybrane przez Ciebie owoce są naturalnie bardzo słodkie.

Dopasowanie najlepszego rodzaju, będzie zależeć od owoców, które wybierzesz do przygotowania przetworów. Propozycji jest wiele - możesz wybrać cukier żelujący Diamant lub proponowany przez sklep Carrefour produkt z firmy Delecta.

Cukier żelujący – gdzie kupić?

Wyszukaj cukier żelujący na stronie internetowej lub sprawdź jego dostępność w stacjonarnych sklepach Carrefour. Wybór na pewno mile Cię zaskoczy i będziesz mieć pewność, że przygotowane konfitury zawsze wyjdą wyśmienite. Będziesz mógł cieszyć się nimi przez wiele sezonów!
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu