Chcesz jeść ekologicznie i smacznie? Przybij piątkę, bo już za 5 złotych w Carrefourze znajdziesz produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego oraz certyfikowanych gospodarstw, hodowli i przetwórni. Aż 60% produktów BIO to produkty polskie, wśród nich znajdują się nie tylko produkty ekologiczne, lecz także bezglutenowe, wegetariańskie, wegańskie, dietetyczne i bez laktozy. Dzięki produktom BIO masz pewność, że przygotowując lekkie poranne śniadanie czy poobiedni deser do kawy, zawsze sięgasz po to, co dla Ciebie najlepsze.
Marki
Kategoria
Kategoria
Typ
z 9
Sortuj po:
Najpopularniejsze
0,1 kg
59,50 zł/1 kg
0,1 kg
59,50 zł/1 kg
0,25 kg
28,20 zł/1 kg
0,25 kg
25,00 zł/1 kg
0,03 kg
606,33 zł/1 kg
0,05 kg
115,00 zł/1 kg
0,05 kg
115,00 zł/1 kg
0,05 kg
115,00 zł/1 kg
0,06 kg
122,50 zł/1 kg
0,04 kg
229,75 zł/1 kg
0,04 kg
229,75 zł/1 kg
z 9
Szukasz dla siebie i bliskich jak najlepszej żywności? Pragniesz chronić środowisko naturalne i wspierać rozwój rodzimego rolnictwa? Wybieraj BIO produkty – żywność organiczną, która powstaje w zgodzie z naturą, jest produkowana zgodnie z zasadami ekologicznymi oraz jest wolna od pestycydów. Jak rozpoznać żywność lub produkty BIO? Czym się różni produkt BIO od „konwencjonalnego”?
Jeśli chcesz mieć pewność, że wybierana przez Ciebie żywność jest naprawdę BIO, sięgaj po produkty oznaczone symbolem liścia składającego się z dwunastu białych gwiazdek umieszczonych na jasnozielonym polu. To charakterystyczne logo zostało wprowadzone w 2010 roku i niesie proste przesłanie: Natura i Europa, a produkty nim opatrzone oznaczają, że producent, przetwórca lub importer posiadają certyfikat ekologiczny, który potwierdza spełnienie rygorystycznych norm unijnych dotyczących żywności ekologicznej.
Zastanawiasz się, czym produkty czy dania BIO różnią się od konwencjonalnych? Oprócz ekologicznego sposobu produkcji warto także wspomnieć o większym nakładzie pracy – np. uprawiane bez oprysków warzywa wymagają systematycznego usuwania szybkorosnących chwastów, a to wiąże się z zatrudnieniem większej liczby pracowników. Ponadto brak stosowania nawozów sztucznych daje w rezultacie mniejsze plony, co sprawia, że BIO żywności jest mniej niż „zwykłej”.
Chociaż BIO jedzenie jest nieco droższe od powszechnie dostępnej żywności, coraz chętniej po nie sięgamy. Aby jak najlepiej wykorzystać produkty, zwłaszcza te o krótkim terminie przydatności (mięso, warzywa, owoce), warto przed zakupem zaplanować najbliższe posiłki. Powstałe w ten sposób BIO menu jest nie tylko bardziej wartościowa pod względem odżywczym, ale także pomaga w oszczędnym gospodarowaniu oraz wspiera nowy, coraz popularniejszy trend zero waste, stawiający na możliwie jak najmniejsze generowanie odpadów.
Na sklepowych półkach dostępna jest nie tylko gotowa żywność ekologiczna, jak np. dżemy, przetwory warzywne, nabiał, napoje czy konserwy, ale także surowcw i półprodukty, z których można przygotować fantastyczne BIO jedzenie. Chcąc gotować dla siebie i bliskich posiłki powstające ze składników wyprodukowanych w zgodzie z naturą, sięgaj po opatrzone znaczkiem euroliścia warzywa, owoce lub mięso. Takie produkty, zanim trafiają na sklepowe półki, są dokładnie kontrolowane zarówno pod względem jakości, jak i zgodności sposobu wytwarzania z surowo wytyczonymi normami.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies