z 1
Sortuj po:
Najpopularniejsze
0,4 kg
9,48 zł/1 kg
0,039 kg
111,54 zł/1 kg
0,1 kg
179,90 zł/1 kg
0,1 kg
83,50 zł/1 kg
0,17 kg
81,12 zł/1 kg
0,1 kg
81,90 zł/1 kg
0,2 kg
168,95 zł/1 kg
0,08 kg
74,88 zł/1 kg
0,025 kg
67,60 zł/1 kg
0,1 kg
103,90 zł/1 kg
z 1
Biała czekolada cieszy się bardzo dużą popularnością. Można traktować ją jako smaczną przekąskę, ale świetnie sprawdzi się jako składnik wielu pysznych deserów. Dobra biała czekolada na szeroką skalę wykorzystywana jest także w cukiernictwie. Można z niej wytworzyć wiele przepysznych ciast i ciasteczek, które będą prawdziwą ucztą dla podniebienia. Sprawdź szeroki wybór czekolad w sklepach Carrefour oraz na carrefour.pl.
Zarys dziejów białej czekolady jest stosunkowo krótki. Pierwsza biała czekolada powstała w laboratoriach szwajcarskiej firmy Nestle w latach 30. XX wieku. Pomysł na stworzenie pierwszej tabliczki tego pysznego smakołyku wynikł z kryzysu gospodarczego, który znacznie ograniczył dostępność miazgi kakaowej, przy jednoczesnym zwiększeniu jej ceny. Pracownicy Nestle postanowili więc zastąpić miazgę tańszym surowcem, a dokładniej tłuszczem kakaowym, który zmieszali z mlekiem i cukrem. Pomysł okazał się prawdziwym strzałem w dziesiątkę, a biała czekolada od lat nie znika ze sklepowych półek.
Wiele osób jest zdania, że biała czekolada jest czekoladą tylko z nazwy i mało ma wspólnego z prawdziwą tabliczką. Tą formę czekolady niezmiennie jednak uznaje się za prawdziwy rarytas. Tabliczka białej czekolady zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. To źródło witamin z grupy A, D, K i B. W swoim składzie posiada także kwas foliowy i cenne minerały, takie jak wapń, żelazo, potas i magnez. Warto więc po nią sięgać, bo jak widać jest to nie tylko pyszna przekąska.
Choć na co dzień najchętniej sięgamy po czekoladę mleczną lub gorzką, czekolada biała wciąż ma bardzo liczne grono swoich zwolenników. Wytwarza się ją bez dodatku miazgi kakaowej z udziałem masła kakaowego. Swój jasny, niemalże biały kolor, zawdzięcza suchej masie mlecznej oraz śmietance.
Dobra biała czekolada ma szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Niezwykle popularny jest na przykład sernik z białą czekoladą czy torty z białą czekoladą i dodatkiem owocowych musów. Delikatna masa oparta na białej czekoladzie wręcz rozpływa się w ustach, bo jest delikatna niczym chmurka. Ciekawym sposobem na wykorzystanie produktu są także niewielkie deserki w pucharkach. Słodycz czekolady świetnie komponuje się ze smakiem wielu owoców, również tych cytrusowych.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies