Powidła śliwkowe

10
99
 

0,61 kg

18,02 zł/1 kg

5
75
 

0,24 kg

23,96 zł/1 kg

0
99
 

0,03 kg

33,00 zł/1 kg

Powidła śliwkowe – esencja prawdziwych owoców

Wiele osób wprost uwielbia śniadania na słodko. Zamiast tradycyjnej kanapki z wędliną, warzyw czy jajecznicy chętnie sięgamy po klasyczne naleśniki i omlety. Prawdziwe powidła śliwkowe sprawiają, że śniadanie stanie się prawdziwą ucztą dla zmysłów. Prawdziwe powidła mają gęstą konsystencję, ciemny kolor oraz bardzo intensywny smak. Łatwo się je rozsmarowuje, dlatego bez problemu możemy urozmaicić nimi smak śniadaniowej kajzerki.

Powidła i dżemy – prawdziwa uczta dla podniebienia

Ilość przetworów owocowych nie odgranicza się wyłącznie do powideł. Marmolady, dżemy i musy owocowe również mają swoje grono wiernych odbiorów. Nie można jednak ich porównywać. Łączy je owocowy smak i miłość do owoców, ale dzieli sposób przygotowywania i co istotne – konsystencja. Prawdziwe powidła ze śliwek przygotowuje się z popularnych węgierek. W rzeczywistości jest to proces dość czasochłonny, więc nie każdy zdecydujemy się na niego w domu. Powidła z węgierek powstają przez około 3 dni, zawierają kawałki owoców (miąższ, skórki) i doskonale się rozsmarowują.

Przepis na powidła śliwkowe z węgierek

Klasyczne powidła z węgierek doczekały się już wielu przepisów, z których każdy w jakimś stopniu różni się od siebie. Najlepsze receptury to receptury naszych babć. Kupując lub zbierając owoce na powidła należy wziąć pod uwagę, że śliwki mocno odparowują. Dla przykładu z około dwóch kilogramów czystych owoców możemy uzyskać (jedynie) blisko pół kilograma owocowej mikstury.

Owoce należy dokładnie umyć i usunąć z nich pestki. Następnie umieścić je z dużym garnku z grubym dnem i smażyć trzy dni z kolei po około 1-1,5 godziny. Ostatniego dnia gorące jeszcze powidła należy przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików (umytych i suchych), mocno zakręcić wieczko i zapasteryzować. Tak przygotowane powidła śliwkowe można jeść całą zimę i przypominać sobie smak lata.

Powidła ze śliwek w kuchni

Powidła z węgierek, podobnie jak dżemy i konfitury, można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Powidła ze śliwek idealnie łączą się z naleśnikami, goframi i racuchami. Z powodzeniem można wykorzystać je również do wypieków i przełożyć nimi na przykład świąteczny piernik. Niektóre osoby powidła ze śliwek wykorzystują jako dodatek do popołudniowej herbaty lub świeżej kromki chleba lub mięs.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu