Penne

8
89
 

0,5 kg

17,78 zł/1 kg

7
75
 

0,5 kg

15,50 zł/1 kg

8
89
 

0,5 kg

17,78 zł/1 kg

11
29
 

0,45 kg

25,09 zł/1 kg

4
99
 
4,99 zł najniższa cena

0,5 kg

9,98 zł/1 kg

7
65
 

0,5 kg

15,30 zł/1 kg

7
45
 

0,5 kg

14,90 zł/1 kg

5
89
 

0,5 kg

11,78 zł/1 kg

13
99
 

0,45 kg

31,09 zł/1 kg

4
79
 

0,5 kg

9,58 zł/1 kg

4
59
 

0,5 kg

9,18 zł/1 kg

6
15
 

0,5 kg

12,30 zł/1 kg

12
69
 

0,4 kg

31,73 zł/1 kg

6
15
 

0,5 kg

12,30 zł/1 kg

Penne – włoski makaron dla każdego

Penne jest jednym z najbardziej popularnych rodzajów makaronów nie tylko we Włoszech, ale również w Polsce i na całym świecie. Można serwować go na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje z dodatkiem aksamitnych sosów, warzyw, mięsa z kurczaka czy mielonego. Makaron penne pozwoli przyrządzić wyśmienity obiad, lunch czy kolację dla całej rodziny i grupy znajomych.

Penne – makaron dla miłośników kuchni włoskiej

Makaron typu penne to składnik typowy dla dań kuchni włoskiej. Wyglądem przypomina on rurki, ścięte pod mocnym skosem. Powierzchnia penne może być idealnie gładka lub posiadać lekkie rowki. Ta pasta idealnie nadaje się na danie obiadowe, drugie śniadanie, dodatek do sałatki czy kolację. Idealnie komponuje się z wieloma różnymi składnikami, a w szczególności pomidorami, pieczarkami, papryką czy na przykład szpinakiem. W sklepach Carrefour oraz na carrefour.pl można znaleźć makaron penne w wersji klasycznej tj. jasnej lub pełnoziarnistej (ciemnej). Warto wiedzieć, że ten rodzaj makaronu idealnie nadaje się do sosów i pesto – mikstury wnikają w środek rurek, wypełniając je dzięki czemu jedząc można poczuć prawdziwą głębię smaków.

Makaron typu penne w kuchni

Istnieją dziesiątki przepisów na kluski penne, które można znaleźć w książkach kucharskich, domowych przepiśnikach czy w sieci. Które z nich są najpopularniejsze? Najpopularniejsze wersje makaronów penne to między innymi penne arabiata, penne z dodatkiem aromatycznego pesto, z łososiem czy na przykład dodatkiem szpinaku i mięsa z kurczaka. Smakosze past na wiele różnych sposobów z pewnością docenią także smak zapiekanek z dużą ilością ciągnącego się sera lub makaronowych sałatek z mięsem ryb.

Niezależnie od dania, które zdecydujemy się przyrządzić kluczowe znaczenie dla jego smaku ma odpowiednie przygotowanie samego makaronu. Należy ściśle przestrzegać instrukcji podanej na opakowaniu produktu, zwracając szczególną uwagę na czas gotowania. Tylko wtedy makaron penne nie będzie rozgotowany. Idealne penne powinno być ugotowane al’dente – mieć sprężystą konsystencję i być lekko twarde.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu