Orzechy włoskie to odmiana orzechów znana w naszym kraju od stuleci. Pierwsze sadzonki drzew przywędrowały do nas z Wołoszczyzny, stąd też ich nazwa, przez wielu mylnie kojarzona ze słoneczną Italią. Owoce są bardzo odżywcze, mają ciekawy smak i są dość kaloryczne. Doskonale nadają się jako chrupiąca przekąska w ciągu dnia i dodatek do wielu dań i deserów. Orzechy włoskie łuskane znajdziesz w sklepach Carrefour oraz na carrefour.pl.
Orzech włoski rośnie i rozwija się w bardzo twardej łupinie, która stanowi spore utrudnienie dla szybkiego zjedzenia znalezionego na ziemi orzecha. Bez dziadka do orzechów pozbycie się łupiny może stanowić spore wyzwanie. Dlatego też najczęściej kupujemy orzechy włoskie już wyłuskane, które możemy od razu włożyć do garnka lub buzi. Owocami orzechów włoskich można delektować się cały rok! Odpowiednio przechowywane są w stanie zachować swój smak oraz cenne właściwości przez wiele długich miesięcy. Jeśli jesteś w posiadaniu całych orzechów w łupinie, na zimę włóż je do bawełnianego lub lnianego worka i odłóż w suche i chłodne miejsce. Sięgaj po nie tak często, jak będziesz mieć na to ochotę!
Co z kalorycznością? Orzechy włoskie, podobnie jak wiele innych gatunków orzechów, są dość kaloryczne. Tylko w 100 g produktu znajdziesz aż 690 kalorii! Dla porównania jedna garść wyłuskanych orzechów waży mniej więcej 30 gramów.
Ile kosztują orzechy włoskie? Cena tych smacznych i zdrowych owoców w dużej mierze uzależniona jest od tego, w jakim stopniu obrodziły drzewa w danym roku i jak kształtuje się sytuacja na rynku. Za opakowanie 100 g produktu powinieneś zapłacić nie więcej niż 15 zł choć cena ta może się zmieniać.
Włoskie orzechy znajdują bardzo szerokie zastosowanie w naszych kuchniach. Zacznijmy od tego, że z powodzeniem można je jeść jako samodzielną, chrupiącą przekąskę podczas seansu filmowego lub w przerwie od pracy. Owoce te jednak równie dobrze smakują z wieloma dodatkami. Co można z nich przyrządzić?
Orzechy włoskie łuskane to świetny dodatek do lekkich dań, takich jak różnego rodzaju sałatki. Idealnie komponują się z burakiem gruszką i kozim serem, a jeśli dodasz do tego pestki granatu zyskasz prawdziwie królewskie połączenie i eksplozję smaków. Orzechy włoskie to niezastąpiony składnik granoli. Dodaj je do jogurtu maturalnego i skrop syropem klonowym, a przekonasz się, że świetnie smakują również jako deser. Mówiąc o zastosowaniu orzechów włoskich w kuchni nie sposób nie wspomnieć o ich nieocenionej roli w cukiernictwie.
Orzechy włoskie można jeść od razu po wydobyciu ich ze skorupki choć świetnie smakują też w wersji prażonej. Wystarczy wrzucić kilka sztuk owoców na rozgrzaną wcześniej patelnię i chwilę podgrzewać – będą idealne kiedy lekko się zarumienią. Oczywiście czynność tą należy wykonywać na suchej, pozbawionej tłuszczu patelni.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies