Odpowiednie produkty by odżywiać się prawidłowo.

Zbyt małe dzienne spożycie warzyw i owoców (średnie dzienne spożycie wynosi ok. 315 g).

Jedz minimum 400 g warzyw i owoców codziennie – więcej warzyw niż owoców.

Zbyt duży udział tłuszczów zwierzęcych w diecie.

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastępuj częściowo tłuszczami roślinnymi (np. olejem rzepakowym, oliwą z oliwek).

Zbyt duży udział słodyczy w diecie. Średnio spożywamy ich ok. 0,5 kg /mies.

Zamiast słodyczy staraj się wybierać owoce lub orzechy i nasiona.

Nadmierne spożycie mięsa czerwonego i przetworów mięsnych.

Przetwory mięsne i mięso czerwone zamieniaj częściowo na drób, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.

Niewystarczające spożycie wody, a zbyt duże napojów słodzonych.

Częściej sięgaj po wodę.

**NIZP-PZH: Sytuacja zdrowotna ludności Polski i jej uwarunkowania – raport za 2020 rok
**Na podstawie zaleceń zdrowego żywienia NIZP-PZH

Sprwdź jak zacząć zdrowe odżywianie