Zbyt małe dzienne spożycie warzyw i owoców (średnie dzienne spożycie wynosi ok. 315 g).
Jedz minimum 400 g warzyw i owoców codziennie – więcej warzyw niż owoców.
Zbyt duży udział tłuszczów zwierzęcych w diecie.
Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastępuj częściowo tłuszczami roślinnymi (np. olejem rzepakowym, oliwą z oliwek).
Zbyt duży udział słodyczy w diecie. Średnio spożywamy ich ok. 0,5 kg /mies.
Zamiast słodyczy staraj się wybierać owoce lub orzechy i nasiona.
Nadmierne spożycie mięsa czerwonego i przetworów mięsnych.
Przetwory mięsne i mięso czerwone zamieniaj częściowo na drób, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
Niewystarczające spożycie wody, a zbyt duże napojów słodzonych.
Częściej sięgaj po wodę.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies