Przedstawione poniżej zasady obowiązywały do 31 grudnia 2023 roku. Produkty na półkach sklepowych mogą nadal posiadać Nutri-Score obliczony zgodnie z przedstawionymi zasadami. Producenci są zobowiązani do aktualizacji Nutri-Score na opakowaniach w ciągu 24 miesięcy, czyli do 31 grudnia 2025 roku. Nowe zasady obliczania Nutri-Score prezentujemy na stronie „Jak oblicza się Nutri-Score? (od 01.01.2024r.)”.
Do obliczenia wskaźnika Nutri-Score potrzebne są dane z tabeli wartości odżywczej przeliczone na 100 g lub 100 ml produktu oraz procentowa zawartość owoców, warzyw, orzechów i wybranych olejów roślinnych.
„niekorzystne”, których zbyt duże spożycie może negatywnie wpływać
na zdrowie
- wartość energetyczna
- kwasy tłuszczowe nasycone
- cukry
- sód (z którego wyliczana jest sól)
„korzystne”, których spożywanie w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływa na stan naszego zdrowia
- błonnik
- białko (nie zawsze)
- owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych, orzechy, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z orzechów włoskich
Występują różnice w sposobie obliczeń wskaźnika Nutri-Score w zależności od tego, do jakiej spośród czterech powyższych grup dany produkt został zakwalifikowany.
Dla elementów, których spożywanie w zbyt dużej ilości negatywnie wpływa na zdrowie, przyznawane są punkty od 0 do 10. Ich ilość jest uzależniona od referencyjnej wartości spożycia danego składnika odżywczego. Suma komponentów „niekorzystnych” oznaczana jest we wzorze do obliczenia wartości Nutri-Score literą N. Maksymalna ilość punktów „niekorzystnych” jaką produkt może uzyskać to 40.
Dla składników, które są wartościowe w diecie, przyznawane są punkty od 0 do 5 (w przypadku napojów 0 – 10).
Suma komponentów „korzystnych” oznaczana jest literą P. Maksymalna ilość punktów pozytywnych, jaką produkt może uzyskać to 15 (w przypadku napojów 20).
* W zależności od ilości punktów ujemnych N i punktów wynikających z % zawartości owoców/ warzyw/ orzechów/ olejów roślinnych w produkcie gotowym białko jest lub nie jest brane pod uwagę:
- punkty za białko są uwzględniane w obliczeniach, gdy suma negatywnych punktów (N) jest mniejsza lub równa 10;
- punkty za białko nie są brane pod uwagę, gdy suma komponentów negatywnych (N) jest większa lub równa 11 a % zawartość owoców, warzyw/ nasion roślin strączkowych/ orzechów/ wybranych olejów roślinnych jest mniejsza od 80%.
Produkty, na których NIE STOSUJE SIĘ Nutri-Score:
Nutri-Score nie można umieszczać na produktach, które nie mają na opakowaniu informacji o zawartości składników odżywczych (m.in. produkty nieprzetworzone, zawierające jeden składnik; żywność wytwarzana ręcznie przez małych, lokalnych producentów; żywność w opakowaniach, których największa powierzchnia jest mniejsza niż 25 cm2), ale także na żywności specjalnego przeznaczenia (żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz osób chorych), suplementach diety i napojach o zawartości powyżej 1,2% alkoholu.
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies