Jak oblicza się Nutri-Score ?

Do obliczenia wskaźnika Nutri-Score potrzebne są dane z tabeli wartości odżywczej przeliczone na 100 g lub 100 ml produktu oraz procentowa zawartość owoców, warzyw oraz nasion roślin strączkowych

„niekorzystne”, których zbyt duże spożycie może negatywnie wpływać
na zdrowie

  - wartość energetyczna
  - kwasy tłuszczowe nasycone
  - cukry
  - sól

„korzystne”, których spożywanie w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływa na stan naszego zdrowia 
  - błonnik
  - białko (nie zawsze)
  - owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych

Występują różnice w sposobie obliczeń wskaźnika Nutri-Score w zależności od tego, do jakiej spośród pieciu powyższych grup dany produkt został zakwalifikowany.

Dla elementów, których spożywanie w zbyt dużej ilości negatywnie wpływa na zdrowie, przyznawane są punkty - zakres punktowy jest różny w zależności od składnika oraz grupy produktów. Dla większości jest to zakres od 0 do 10, dla cukrów od 0 do 15, natomiast dla soli od 0 do 20 punktów. Ich liczba jest uzależniona od referencyjnej ilości danego składnika odżywczego. Suma komponentów „niekorzystnych” oznaczana jest we wzorze do obliczenia wartości Nutri-Score literą N. Maksymalna ilość punktów „niekorzystnych” jaką produkt może uzyskać to 55.

Suma komponentów „korzystnych”, czyli składników, które są wartościowe w diecie, oznaczana jest literą P. Maksymalna ilość punktów pozytywnych, jaką produkt może uzyskać to 17 (w przypadku napojów 18). Punkty “korzystne” za białko produkt może otrzymać jedynie gdy suma punktów “niekorzystnych” jest większa lub równa 11. Wyjątek stanowią sery, gdzie zawartość białka jest uwzględniana niezależnie od ilości punktów “niekorzystnych”.

* Punkty za białko są uwzględniane w obliczeniach, gdy suma negatywnych punktów (N) jest mniejsza lub równa 11. W przypadku obliczania Nutri-Score dla serów białko jest zawsze liczone, bez względu na ilość punktów negatywnych.

Produkty, na których NIE STOSUJE SIĘ Nutri-Score:

Nutri-Score nie można umieszczać na produktach, które nie mają na opakowaniu informacji o zawartości składników odżywczych (m.in. produkty nieprzetworzone, zawierające jeden składnik; żywność wytwarzana ręcznie przez małych, lokalnych producentów; żywność w opakowaniach, których największa powierzchnia jest mniejsza niż 25 cm2), ale także na żywności specjalnego przeznaczenia (żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz osób chorych), żywności dedykowanej sportowcom, suplementach diety i napojach o zawartości powyżej 1,2% alkoholu.

 

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu