Tradycyjna maślanka niegdyś była królową polskiej kuchni. Dziś sięgamy po nią nieco rzadziej, a szkoda, bo to produkt o świetnym smaku i wielu pozytywnych właściwościach. W praktyce maślanka powstaje w procesie wytwarzania masła i jest ubocznym efektem samego procesu. Zdecydowana większość maślanek, które można kupić w sklepach to maślanki, których fermentacja przebiega za pomocą kultur bakterii kwasu mlekowego. Tradycyjną maślankę, jak i jej różne warianty smakowe można znaleźć w sklepach Carrefour oraz na carrefour.pl.
Maślanka to mleczny napój o bardzo przyjemnym smaku i gładkiej konsystencji. Ma niewiele kalorii, a w dodatku jest lekkostrawna, co sprawia, że chętnie sięgają po nią osoby będące na diecie. Maślanka posiada kwas i bakterie fermentacji mlekowej, które wspomagają dobroczynną florę jelitową. To również doskonałe źródło wapnia i lecytyny. Jakie jeszcze cenne właściwości ma maślanka?
Maślanka łagodna stanowi doskonałe źródło wapnia i fosforu. Są to składniki, które odgrywają ważną rolę w procesach mineralizacji kości i zębów. Regularne spożywanie maślanki pomoże w obniżeniu cholesterolu we krwi, a obecne w niej bakterie pozytywnie wpływają na budowanie odporności.
Maślanka naturalna to napój o białym kolorze i idealnie gładkiej konsystencji, który można wykorzystać w kuchni na kilka różnych sposobów. Miłośnicy nabiału z powodzeniem mogą pić maślankę prosto z kartonu lub kubka, jako zdrowy i orzeźwiający napój. Wyśmienicie smakuje z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem albo jako baza do placuszków na słodko z patelni. Z maślanki można przygotować pyszne koktajle i smoothie. Wystarczy dodać do niej ulubione owoce, miód i orzechy i pić na zdrowie.
Z wykorzystaniem maślanki można pokusić się o przygotowanie wielu różnych wypieków. Wypróbuj przepis na wilgotne ciasto z owocami, gofry czy pancake. Na maślance świetnie wychodzi też chłodnik z rzodkiewką, burakami czy ogórkami. Co ciekawe, maślanka dobrze wypada też w roli marynaty do mięs i ryb. Dzięki niej stają się one bardziej delikatne w smaku i bardziej soczyste – nie wysychają podczas pieczenia. Jeśli obtoczysz w niej pierś z indyka sprawisz, że po upieczeniu mięso będzie bardziej delikatne.
W sklepach Carrefour oraz na carrefour.pl można znaleźć wiele rodzajów maślanek. Dostępne są zarówno maślanki tradycyjne, pakowane w kartoniki lub butelki, jak i wiele różnych wariantów smakowych. Wyśmienicie smakuje na przykład maślanka jagodowa. Ile kosztuje maślanka? Cena maślanki jest bardzo atrakcyjna. Finalny koszt zakupu zależy od pojemności opakowania i producenta.
Chodzi Ci po głowie naturalna maślanka? Sklep Carrefour oferuje szeroki wybór tego typu produktów w bardzo atrakcyjnych cenach.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies