Makaron spaghetti

5
65
 

0,5 kg

11,30 zł/1 kg

3
99
 
4,49 zł najniższa cena

0,5 kg

7,98 zł/1 kg

10
59
 

1 kg

12
19
 

0,5 kg

24,38 zł/1 kg

5
45
 

0,4 kg

13,63 zł/1 kg

11
19
 

1 kg

5
65
 

0,5 kg

11,30 zł/1 kg

4
99
 

0,4 kg

12,48 zł/1 kg

5
99
 
5,99 zł najniższa cena

0,5 kg

11,98 zł/1 kg

4
99
 
9,09 zł najniższa cena

0,5 kg

9,98 zł/1 kg

5
99
 

0,5 kg

11,98 zł/1 kg

5
45
 

0,4 kg

13,63 zł/1 kg

Makaron spaghetti

Makaron spaghetti to włoski makaron, który produkuje się z mąki pszenicy durum. Kojarzy się głównie z dwoma popularnymi daniami – spaghetti bolognese i napoli. W rzeczywistości jednak te długie i jędrne nitki makaronu można wykorzystywać w kuchni na wiele innych sposobów. Jak wykorzystać makaron do spaghetti i z czym go podawać? Jakie są odmiany makaronu typu spaghetti?

Makaron spaghetti – rodzaje

W sklepach Carrefour oraz na carrefour.pl można znaleźć kilka rodzajów makaronów spaghetti. Najpopularniejszym z nich są klasyczne długie nitki wykonane z pszenicy durum. Doskonale smakują i mają piękny, żółty kolor. Ciekawą opcją jest również zakup makaronu spaghetti w wersji razowej. Makaron razowy spaghetti wyróżnia specyficzny lekko brązowy kolor i ciekawy smak. Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni mogą postawić na gruby makaron spaghetti.

Makaron na spaghetti – zastosowanie w kuchni

Istnieje wiele różnych przepisów na wykorzystanie makaronu spaghetti w kuchni. Te długie nitki makaronu doskonale sprawdzają się jako baza dla typowo włoskich dań, takich jak makaron bolognese i napoli. Obie te potrawy oprócz makaronu łączy zastosowanie pysznych sosów na bazie pomidorów, które oblepiają nitki makaronu i sprawiają, że jego smak jest po prostu doskonały. Makaron spaghetti często serwuje się również w towarzystwie owoców morza – krewetek i małży z dodatkiem parmezanu. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem serowych sosów w wersji carbonara, a także w grzybowej wersji aglio e olio.

Sposób na ugotowanie makaronu spaghetti

Żeby makaron nie tylko pięknie wyglądał na talerzu, ale też doskonale smakował należy odpowiednio go przygotować, a właściwie ugotować. W tym celu należy dokładnie trzymać się instrukcji podanej na opakowaniu produktu. Po ugotowaniu makaron powinien być „al dente”. Co to właściwie znaczy? Idealna konsystencja to jędrne nitki, które są elastyczne i lekko twarde, ale nie surowe. Najczęstszy i największy błąd podczas przygotowywania spaghetti to jego rozgotowanie.

Jak w takim razie ugotować makaron spaghetti? Surowe nitki makaronu należy wrzucić do gotującej się wody i gotować na otwartym ogniu około 5-10 min (w zależności od producenta). Konsystencję makaronu warto na bieżąco kontrolować. Kiedy osiągnie już odpowiedni stan należy niezwłocznie zdjąć garnek z ognia i odcedzić makaron. Gotowe!

Ile kosztuje makaron spaghetti? Cena waha się w zależności od producenta. Długie makaronowe nitki powinniśmy kupić w sklepie za mniej niż 10 zł.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu