Kuchnia śródziemnomorska
Kuchnia śródziemnomorska czerpie z naturalnych bogactw południowych wybrzeży Europy, a także północnej Afryki i Zachodniej Azji. Są to przede wszystkim świeże ryby i owoce morza, dojrzewające w słońcu warzywa i zioła oraz oliwa z oliwek. Z pośród mięs kuchnia śródziemnomorska wykorzystuje głównie jagnięcinę i drób, rzadziej wołowinę i wieprzowinę. Koniecznie trzeba też wspomnieć o jogurtach i serach oraz winie, bez którego trudno wyobrazić sobie kolację w wielu śródziemnomorskich krajach.
Odmiany kuchni śródziemnomorskiej
Skoro znamy już bazowe elementy kuchni Śródziemnomorza, czas przyjrzeć się bliżej jej odmianom, które choć wyrosły z tego samego pnia mają swoją specyfikę podyktowaną przede wszystkim kulturą określonych regionów oraz dostępnością produktów.
Kuchnia południowoeuropejska
Kuchnia typowa dla Włoch oraz południowych wybrzeży Francji i Hiszpanii. Jej cechy szczególne to makarony oraz warzywa takie jak pomidor, bakłażan, karczochy czy cukinia. Na południu Europy uprawia się również ryż, bez którego trudno wyobrazić sobie dania takie jak risotto czy paella. Jeśli chodzi o sery, szczególną popularnością cieszą się te odmiany twarde np. parmezan.
Kuchnia wschodniośródziemnomorska
Zaliczamy do niej kuchnię grecką, turecką, libańską, izraelską czy egipską. Zamiast makaronu ze zbóż przyrządza się tam płaskie chleby np. pitę. Popularne są także kasze np. bulgur. Z warzyw na szczególną uwagę zasługuje ciecierzyca, z której przyrządza się hummus i falafele. Ponadto wschodni region Morza Śródziemnego słynie ze znakomitych białych serów takich jak feta czy haloumi oraz gęstych jogurtów (labneh).
Kuchnia północnoafrykańska
Doświadczymy jej, goszcząc w Maroku, Tunezji, Algierii czy Libii. Kuchnia północnoafrykańska jest bardzo aromatyczna ze względu na bogactwo przypraw takich jak chili, szafran, goździki czy harissa. Wiele dań bazuje na kaszach kuskus i bulgur. Zwykle przyrządza się z nich gulasze – nazywane w tym regionie tadżinami (właściwie jest to nazwa stożkowatego naczynia, w jakim się je podaje). Ze słodkości warto wymienić szczególnie popularne w tym regionie daktyle.
Kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej
Powyższe opisy są oczywiście ogromnym uproszczeniem, ponieważ kuchnia śródziemnomorska jest bardzo zróżnicowana. W samej Italii bywa zupełnie inna w zależności od regionu. W Ligurii bardzo popularne są focacie i farinaty, natomiast w leżącej na południu półwyspu Apulli chętniej jada się calzoni i desery z rosnących w tym regionie pomarańczy.
Z drugiej strony kuchnia całego basenu Morza Śródziemnego ma mnóstwo punktów wspólnych i nie chodzi tu wyłącznie o wino i oliwę. Większość dań z tego regionu jest bardzo prosta, jednak oparta na najwyższej jakości składnikach. Do pesto dodaje się najdoskonalszą oliwę. Ryby i mięso również muszą być jak najświeższe. Dlatego chcąc gotować w tym stylu, należy zwracać uwagę na pochodzenie produktów i obficie korzystać z tego, co w danym momencie daje nam natura.
Poznaj też dania kuchni śródziemnomorskiej
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies