Kolorowa. Pełna warzyw, ryb, owoców morza i przypraw. I oliwy z oliwek.
Zapraszamy do kuchni hiszpańskiej.
Hiszpania przyciąga nie tylko słonecznym, cudownym wybrzeżem. Jest też pełna wybornych smaków: mięs, przekąsek i słodkości. Kuchnia hiszpańska jest jak sami Hiszpanie, kolorowa, urozmaicona i pełna radości.
Jeśli Hiszpania, to oczywiście „tapas” (w języku hiszpańskim znaczy „pokrywka, wieczko”). Wieczorne wędrowanie od baru do baru, poznawanie ludzi, picie wina i jedzenie małych przekąsek (najczęściej na stojąco). To coś więcej niż styl życia Hiszpanów – to nieodzowna część kultury. Tapas to miniaturowa wersja hiszpańskiej kuchni, jest tam cała paleta najlepszych smaków. Smażone kalmary, gotowane ośmiorniczki (polbo á feira), kiełbasa katalońska botiffara, szynka jamón serrano, oliwki, sery, sardele w occie, smażone rybki, ziemniaki z sosem, ślimaki i małże. Aż ślinka cieknie na samą myśl.
W niektórych barach po zjedzeniu przekąsek serwetki i wykałaczki rzuca się na podłogę. Nie jest to zbyt elegancki zwyczaj, ale – jak widać – bardziej liczą się swobodna atmosfera i dobra zabawa. W innych miejscach wykałaczki, które były wbite w przekąskę, są skrupulatnie liczone i na tej podstawie wystawiany jest rachunek. Tapas bary to niewątpliwie wizytówka hiszpańskiej kultury. Afirmacja życia, uwielbienie jedzenia i bycia razem (sobremasa) to chyba domena wszystkich południowców.
Paella to kwintesencja kulinarna Półwyspu Iberyjskiego. Nie ma jednego, właściwego przepisu. Można kombinować z dodatkami – ilu kucharzy, tyle wariantów. Na olbrzymiej patelni lądują: żółty szafranowy ryż, cukinia, papryka, fasolka szparagowa, kurczak, pikantna kiełbasa chorizo, tuńczyk i oczywiście owoce morza. W tym bogatym, przepysznym daniu można zakochać się po uszy. Szafran, najdroższa przyprawa świata, sprawia, że paella smakuje wybornie, a na dodatek pięknie wygląda.
Przepis na gazpacho pochodzi z południowej części Hiszpanii – Andaluzji. To idealny chłodnik na hiszpańskie upały, z dojrzałymi, pachnącymi pomidorami i czosnkiem, z dodatkiem oliwy i octu jabłkowego lub winnego. Koniecznie trzeba też dodać czerstwe pieczywo, żeby zupa nie wyszła zbyt wodnista. Idealne gazpacho powinno być kremowe i puszyste. Są też inne jego wariacje: chłodnik z melona, arbuza, awokado. Do wyboru, do koloru.
Z Kordoby pochodzi zupa zwana salmorejo, robiona z pomidorów, oliwy i czosnku. Jest znacznie pożywniejsza niż gazpacho, gdyż zawiera jeszcze jajko na twardo i dojrzewającą szynkę.
Zapytani o najpopularniejsze dania Hiszpanii, odpowiemy: tortilla de patatas, czyli omlet z ziemniakami. Potrzebne są jajka, ziemniaki i cebula. Można jeść na ciepło lub na zimno.
Hiszpania obfituje w pomarańcze, oliwki, awokado, wyraziste sery i mięsa, a z tego da się wyczarować masę pysznych i ciekawych dań. Pstrąg w sosie jajecznym, kiełbaski chorizo z miętą, małże w czerwonym winie, wieprzowina w sherry z figami i cielęcina z brzoskwiniami – to tylko niektóre z inspiracji.
Tradycyjnym hiszpańskim przysmakiem są churros – chrupiące paluszki, smażone na głębokim oleju. Dostępne na każdym rogu Barcelony, Madrytu czy Malagi, w cukierniach i piekarniach. Namoczone w kawie czy gorącej czekoladzie smakują obłędnie.
Migdałowy turron to rodzaj nugatu, obłożonego z obydwu stron cienkim opłatkiem, „batonik” pełen orzechów laskowych, pistacji i migdałów. Na 19 marca, w Dzień Św. Józefa, przyrządza się crema catalana. Główne składniki deseru to: tłuste mleko, żółtka, cynamon i skórka z cytryny. Bardzo podobny jest flan – pieczony krem o konsystencji budyniu, też przygotowany na bazie mleka, jaj i cukru.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies