Przyprawiana kolendrą, czosnkiem, cynamonem, papryką. Z mnóstwem pysznych mięs, warzyw i serów - tylko ucztować.
Wznieśmy toast za kuchnię gruzińską.
Najważniejszą przyjemnością Gruzinów jest ucztowanie przy suto zastawionym stole razem z rodziną i przyjaciółmi. Ta radość świętowania wymaga oczywiście odpowiedniej ilości jedzenia i picia. Stąd starannie przygotowane potrawy i wino to element każdej gruzińskiej uczty.
Gruzja słynie z supr, posiadówek z winem. Mistrz ceremonii, tamada, wznosi barwne, kwieciste toasty i dba o napełnianie kieliszków. Celebrowana supra jest tak wyjątkowym rytuałem, że została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Na każdej uczcie, jak wiadomo, nie może zabraknąć wina. Jego smak jest różny, tak jak zróżnicowana jest strefa klimatyczna i szczepy winogron gruzińskich.
Łagodność i zróżnicowane cechy klimatu sprawiają, że świeże warzywa i owoce są dostępne praktycznie przez cały rok. Absolutnym liderem jest bakłażan, z którego przyrządza się bardzo popularne badridżani. Orzechy włoskie, kolendrę, czosnek oraz sól zamienia się w przepyszną pastę, posypuje soczystymi nasionami granatu i serwuje z roladkami z bakłażana. Bardzo powszechna w Gruzji jest lobio – fasola czerwona. Występuje w różnych zestawieniach. Jako podstawa gulaszów, past, sosów, a nawet z kiszonymi warzywami.
Tradycyjny gruziński chleb, puri jest okrągły, płaski i cienki. Wyrabiany jest z prostych składników: mąki pszennej, soli, wody i drożdży, a potem wypiekany w specjalnych piecach. Rwie się go rękami i zjada albo samego, albo z oliwą, sosem czy jako dodatek do innych dań. Chaczapuri to placek z nadzieniem serowym. Jego kształty i sposób ułożenia sera (w cieście, na cieście) są różne, zależnie od regionu.
Oprócz drobiu, wołowiny i wieprzowiny na gruzińskich stołach, zwłaszcza w górach, często goszczą potrawy z jagnięciny i baraniny. Przyrządza się z niej jednogarnkowe czanachi. Gotuje się je tradycyjnie w glinianym naczyniu w rozgrzanym piekarniku. Przypomina aromatyczną zupę gulaszową. Swój charakter zawdzięcza użyciu kolendry, szafranu, kuminu i świeżej natki pietruszki. Oprócz mięsa konieczny jest odpowiedni zestaw warzyw. Wiodącą rolę odgrywają ziemniaki, pomidory, papryka i oczywiście ulubiony gruziński bakłażan.
Z mięs przyrządza się również szaszłyki, które w Gruzji noszą nazwę mcwadi. Do ich przygotowania używa się najczęściej wieprzowiny, wołowiny i baraniny. Odpowiednio nabite na metalowe rożna poddawane są obróbce termicznej na grillu. W porze jesiennej mcwadi posypuje się ziarnami granatu.
Bardzo popularnym daniem jest chinkali. To pierożki kształtem przypominające maleńką torebką zakręconą u góry. Tradycyjnie nadzienie przyrządzone jest z wołowo-baraniego mięsa, które swoją soczystość zawdzięcza dodawanemu do niego rosołowi. Chinkali mogą zjeść też wegetarianie – w wersji bezmięsnej występuje z pieczarkami, ziemniakami lub serem.
W kuchni gruzińskiej używa się imbiru, czosnku czy papryki. Popularnością cieszy się kolendra, która wraz z czosnkiem jest głównym składnikiem specjalnej mieszanki ziół nazywanych suneli.
Ciekawą przyprawą jest sumak, kwaśny, cierpko-owocowy, stosowany do mięsnych, tłustych dań. Nie można pominąć sosów i past, bardzo wyrazistych w smaku, jak np. adżiki. Ta ostra pasta przyrządzana jest z czerwonej papryki wymieszanej z czosnkiem, solą i dodatkiem ziół.
Klasycznym gruziński deserem jest czurczchela, orzechy laskowe zatopione w cieście winogronowym odpowiednio nawleczone na nitkę. Ten kaloryczny przysmak wyróżnia się swoim zaskakującym wyglądem – przypomina kiełbaskę. Warto też spróbować ciasteczek z miodu i orzechów włoskich, czyli gozinaki.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies