Kuchnia francuska – raj dla smakoszy

Wysublimowana i fantazyjna. Delikatna i lekka. Niezwykle bogata i różnorodna. 
Wytworna i elegancka. Prawdziwy skarb Francji -  francuska kuchnia.

 Składniki na Quiche Laurraine:

  • kruche ciasto
  • 200 g szynki Bayonne z oferty Kuchni Świata
  • ser kozi z oferty Kuchni Świata
  • 2 gruszki
  • 50 gr orzechów włoskich Marki Własnej Carrefour
  • 250 ml mleka Marki Własnej Carrefour
  • 250 ml słodkiej śmietany 30% Marki Własnej Carrefour
  • 4 jajka Marki Własnej Carrefour
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa

 Składniki na przygotowanie kruchego ciasta:

  • 250 g mąki Marki Własnej Carrefour
  • 150 g zimnego masła Marki Własnej Carrefour
  • 2 jajka Marki Własnej Carrefour
  • 1 łyżka zimnego mleka Marki Własnej Carrefour
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
  • 1 szczypta drobnego cukru

Przygotowanie:

Wymieszaj mleko, śmietanę i jajka. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na ciasto kruche włożone do okrągłej formy wyłóż mięso, ser kozi, pokrojone w ósemki gruszki oraz kilka orzechów.

Zalej całość masą mleczną, posyp serem i orzechami. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 ̊C.

 

Przepis z przygotowaniem kruchego ciasta:

Do mąki dodaj starte, zimne masło, sól i jajko. Wyrób ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlej mleko, łącząc je z resztą ciasta. Wyrób dłonią ciasto, odpychając je od siebie 4–5 razy. Ugnieć kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj i włóż do wysmarowanej formy na tartę. Następnie nakłuj je widelcem i na wierzch wyłóż papier do pieczenia i obciąż np. suchym ryżem. Piecz przez 12 minut w temperaturze 180 ̊C.

Wyjmij tartę, usuń ryż, ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz znowu około 7 minut. Wyjmij z piekarnika, wyłóż przygotowany farsz, zalej masą mleczną. Całość posyp serem. Piecz w temperaturze 180 ̊C przez 15–20 minut.
Zupa cebulowa na piwie z grzanką i konfiturą cebulową
Ratatouille
Galette des rois- francuskie ciasto na Trzech Króli

Łagodny klimat Francji i różnorodność krajobrazów znajdują odzwierciedlenie na talerzach. Francuzi stawiają na lokalne składniki, elegancję i finezję. Ciepłe morze, góry i równiny dostarczają nieprzebranych ilości typowych dla tego kraju składników kulinarnych.

Francuskie przyjemności

Francja wita nas delikatnymi, cieniutkimi naleśnikami crepes. Serwowane są na słodko lub na słono, z malinami, czekoladą, konfiturami, dżemami, z warzywami czy serem. W Paryżu można je kupić w malutkich przydrożnych budkach i lokalnych kawiarenkach albo po prostu w naleśnikarniach. Wielką miłością Francuzów są bagietki (baguette), miękkie w środku, z chrupiącą skórką. Croissanty, maślane rogaliki, to symbol francuskiego śniadania. Są niezwykle puszyste dzięki specjalnej technice zagniatania i rozwałkowywania. Dobrze smakują z masłem, dżemem i aromatyczną, świeżo parzoną kawą.

Francuskie tosty – croque monsieur i croque madame – „chrupiący pan” i „chrupiąca pani”  to kanapki na ciepło, z szynką, serem i beszamelem. Wersja żeńska jest wzbogacona o jajko sadzone ułożone na wierzchu. Prawdziwym arcydziełem jest zupa cebulowa, gęsta, aromatyczna, na bulionie wołowym, z dodatkiem wina i grzankami serowymi. Francuzi najlepiej wiedzą, jak sprawiać sobie przyjemność dobrym jedzeniem.

Kraina serów

We Francji produkuje się prawie 500 gatunków serów, „fromages”. To nieodłączny element życia i kultury Francuzów. Są podawane jako przystawka lub oddzielny posiłek i doskonale komponują się z francuskimi winami. Brie nazywany jest królem francuskich serów. To miękki, rozpływający się po przekrojeniu specjał. Roquefort to pikantny ser owczy, wytwarzany w wapiennych jaskiniach niedaleko miejscowości Roquefort-sur-Soulzon. Znakiem rozpoznawczym sera mimolette jest intensywny, pomarańczowy kolor. Do jego produkcji wykorzystuje się naturalny barwnik z  nasion tropikalnej arnoty. Pleśniowy ser camembert jest miękki, kremowy i ma aksamitną skórką. Te francuskie rarytasy możemy zaprosić do naszych domów, są bowiem w powszechnej sprzedaży.  

Niebo w gębie!

Dla miłośników deserów Francja daje wiele możliwości. Mousse au chocolat basque to baskijski mus czekoladowy z dobrej jakości gorzkiej czekolady. Ten pożywny krem łatwo przyrządza się w domu. Poires au vin rouge, gruszki w

czerwonym winie, z dodatkiem cynamonu i skórki cytrynowej oraz crème brûlée, deser jajeczno-waniliowy, pokryty słodką warstwą skarmelizowanego cukru smakują obłędnie.

Różnorodność regionów

Każdy region wniósł swoje oryginalne produkty i dania do legendarnej kuchni francuskiej. Bretania słynie z naleśników, małży i śmietany. Normandia to królestwo jabłek, cydru i calvados, mocnego winiaka jabłkowego. Zasługi Szampanii są oczywiste. Alzacja i Lotaryngia wielokrotnie w historii znajdowały się pod panowaniem Niemiec, co przełożyło się na charakter dań. Stamtąd pochodzi quiche lotaryński, zapiekanka z jajkami i bekonem.

Przybrzeżne wody Francji dostarczają owoców morza. Słynne są tam małże po marynarsku, moules à la marinière, duszone w białym winie, z dodatkiem masła i cebulki, posypane natką pietruszki. Popisowe dania Burgundii to wołowina po burgundzku – boeuf bourguignon, ślimaki po burgundzku – escargots à la Bourguignonne, podawane z masłem ziołowo-czosnkowym, i kurczak w winie – coq au vin. Z tego regionu pochodzi też pikantna musztarda Dijon.

Region Bordeaux wyróżnia się doskonałymi winami. Wpływ kuchni hiszpańskiej jest widoczny w Langwedocji-Roussillon. Tamtejszy omlet to połączenie pomidorów i papryki z jajkami. Dojrzałe pomidory są wykorzystywane w wielu daniach. Południowa, słoneczna część kraju, Prowansja, słynie z kozich serów, oliwy z oliwek, trufli i mieszanki prowansalskich ziół. Stamtąd pochodzi pyszna i kolorowa sałatka nicejska, z pomidorami, gotowanym jajkiem i tuńczykiem. Tam narodziło się również danie ratatouille, rozsławione przez Disneyowską animację „Ratatuj”, o karierze szczura kucharza.

Haute cuisine, czyli sztuka kulinarna

Kuchnia francuska jest uważana za najbardziej elegancką na świecie. Ważne są nie tylko techniki kulinarne, ale też dobre składniki i wyrafinowany sposób podania. Szefów kuchni („chef de cuisine”) traktuje się z wielką czcią, jak prawdziwych artystów. To oni nadzorują pracę całego zespołu restauracji, wymyślają dania i komponują autorskie menu. We Francji zostały stworzone podstawy krytyki kulinarnej. Najsłynniejszym zbiorem opinii gastronomicznych jest Czerwony Przewodnik Michelin. Zdobycie nawet jednej gwiazdki to niesamowity sukces restauratorów.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu