Oddaliśmy naszą kuchnię specjalnym gościom, dzięki którym odkryjesz lokalne smaki z całego świata!
Carrefour jest otwarty na kuchnie świata na okrągło.
Poznaj nasze oryginalne przepisy i odkryj światowe produkty zwłaszcza teraz, gdy mamy je w promocji.
Kulinarna podróż po świecie to spotkania naszych kubków smakowych z tym co łagodne, słodkie, a czasem kwaśne czy pikantne. Na co masz ochotę? Chiński kurczak w sosie słodko-kwaśnym? Może na francuską zupę cebulową, z kawałkiem zapieczonej bagietki z serem? Co powiesz na krewetki pieczone w nori? A może limonkowo-kokosowa Tajlandia skusi Cię na curry z mleczkiem kokosowym?
Ludzie lubią poznawać nowe smaki, odkrywać potrawy. Ta naturalna ciekawość świata sprawia, że rozwijamy się nie tylko kulinarnie. Warto zwiedzać świat, także ten kulinarny. Odkrywać zasady łączenia składników, próbować nowych potraw, a potem urozmaicać nimi swój codzienny jadłospis. W ten sposób nie tylko doświadczymy nowych doznań smakowych, ale przy okazji zadbamy o swoje zdrowie. Jak wiadomo, urozmaicenie to fundament dobrej diety.
Gdy wracamy z podróży, oprócz zdjęć, emocji, przywozimy ze sobą pamięć zapachów. Każda potrawa przenosi nas w świat przypraw i nowych doświadczeń zapachowych. Bo przecież zanim spróbujemy nowej potrawy, najpierw czujemy jej zapach.
Meksyk pachnie limonką i kolendrą, a także połączeniem zapachu czekolady i chili. Z Indii zapamiętamy m.in. cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, kozieradkę. Włochy pachną świeżą bazylią. Natomiast oregano i świeże liście laurowe poczujemy w Turcji.
Za zdrowe uznawane są m.in. kuchnia japońska, indyjska i śródziemnomorska. Co je łączy? Duża ilość świeżych warzyw, owoców oraz ryb i mało przetworzona żywność. Urozmaicona dieta to pewność, że dostarczymy organizmowi wszystkich niezbędnych składników.
Mieszkańcy Włoch, Grecji i Hiszpanii żyją długo, a przede wszystkim w zdrowiu i dobrym samopoczuciu do późnych lat życia. Dieta śródziemnomorska, bogata w witaminy i przeciwutleniacze, chroni ich przed chorobami cywilizacyjnymi. O pamięć i koncentrację dbają, stosując oliwę z oliwek (wraz z jej nienasyconymi kwasami tłuszczowymi).
Kosztowanie potraw jest tak samo ważne jak zwiedzanie ważnych miejsc, zabytków. Wiadomo, że ser feta najlepiej smakuje w Grecji, a ajwar najpyszniejszy jest w Turcji.
Jeśli nie wybieramy się w podróż, to wystarczy dobrze zaopatrzona kuchnia. Gdy pojawi się ochota na chińszczyznę, musisz mieć pod ręką sos sojowy, rybny i olej sezamowy. A może jakieś danie z Meksyku? Sos tabasco, czerwona fasola i pomidory. Kuchnia grecka? Pyszna sałatka z serem halloumi na wyciągnięcie ręki. Obecnie dostępnych jest naprawdę dużo produktów, które już przestały być egzotyczne: grzyby mun, algi (do sushi) czy sos teriyaki.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies