Kleik

6
29
 

0,19 kg

33,11 zł/1 kg

6
39
 

0,16 kg

39,94 zł/1 kg

7
15
 

0,19 kg

37,63 zł/1 kg

7
15
 

0,19 kg

37,63 zł/1 kg

6
29
 

0,19 kg

33,11 zł/1 kg

6
29
 

0,19 kg

33,11 zł/1 kg

Kleik ryżowy i kukurydziany

Kleiki dla niemowląt i osób dorosłych mają wiele dobroczynnych właściwości i smacznie smakują. Są lekkostrawne oraz pożywne. To więc świetny element podczas rozszerzania diety, jak i remedium na problemy żołądkowe i zatrucia pokarmowe. Delikatny smak można wzbogacić o różnego rodzaju dodatki, jak konfitury czy świeże owoce.

Kleik ryżowy dla niemowląt i dzieci

Właściwości kleików znają przede wszystkim młode mamy. Kleik ryżowy dla niemowląt to nieodłączny element rozszerzania diety maluszków, który można wprowadzać bardzo szybko. Kleiki dla dzieci stanowią sycący i co najważniejsze pełnowartościowy posiłek. Dzięki swojej aksamitnej konsystencji można podawać je w butelce ze smoczkiem lub miseczce za pomocą łyżeczki. Co ciekawe kleiki dla dzieci można śmiało wykorzystać do zagęszczenia zupek. Niemowlętom najbardziej smakuje kleik ryżowy lub kleik kukurydziany.

Kleik ryżowy na zatrucia pokarmowe

Dzięki swoim pozytywnym właściwościom kleik ryżowy może być dużym wsparciem podczas zatrucia pokarmowego. Można go śmiało podawać zarówno dorosłym, jak i małym dzieciom z problemami natury gastrologicznej. Kleik dzięki lekkiej konsystencji oraz lekkostrawnej formule jest remedium na podrażniony żołądek. Dodatkowo kleik ryżowy to produkt w stu procentach bezglutenowy, co sprawia, że mogą go jeść osoby z nietolerancją.

Kleik ryżowy w wielu różnych odsłonach

Smak kleiku ryżowego może być dla niektórych osób zbyt niewyraźny, dlatego bardzo często wzbogaca się go o różnego rodzaju dodatki. Świetnie smakuje w towarzystwie owoców, takich jak gruszki, jabłka, maliny czy chociażby jagody. W miseczce kleiku może znaleźć się też banan, a z warzyw na przykład starta na małych oczkach marchewka i cukinia. Do kleiku można dodać też bakalie i suszone owoce. Wszystko zależy od tego komu i w jakich okolicznościach go podajemy.

Jak przygotować kleik ryżowy?

Ponieważ kleik ryżowy to po prostu bardzo rozgotowane ziarenka ryżu z powodzeniem można przygotować go samodzielnie w domu. Wystarczy włożyć woreczek ryżu do gotującej się wody i gotować o wiele dłużej niż zaleca to producent. W finalnej wersji rozgotowany ryż powinien przypominać gęstą papkę i kleić się do siebie.

Na sklepowych półkach z powodzeniem znajdziemy też gotowe kleiki przeznaczone do rozszerzania diety maluchów. Tego rodzaju produkty to nic innego jak rozrobiony ryż z dodatkiem cennych witamin. Żeby przygotować miseczkę kleiku dla dziecka należy ściśle trzymać się zaleceń producenta, które powinny być podane na opakowaniu produktu.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu