Jogurt grecki

5
79
 

0,37 kg

15,65 zł/1 kg

7
25
 

0,35 kg

20,71 zł/1 kg

2
85
 

0,15 kg

19,00 zł/1 kg

3
39
 

0,17 kg

19,94 zł/1 kg

Jogurt grecki – niezastąpiony składnik w Twojej kuchni

Świetnie komponuje się z owocowymi deserami, dobrze smakuje solo i z dodatkiem płatków, a dodatkowo może być używany jako baza do greckich tzatzików. Jogurt grecki, bo o nim mowa, z powodzeniem może zastąpić w Twojej kuchni klasyczny jogurt naturalny, maślankę, kefir, a nawet śmietanę. Jest pyszny i niedrogi, a jedzony przez dłuższy czas może przynieść szereg korzyści zdrowotnych.

Jogurt grecki produkuje się z mleka krowiego, choć oryginalne receptury jako bazę wskazują mleko owcze. Wytwarza się na skutek fermentacji dobrymi kulturami bakterii. W przeciwieństwie do innych typów jogurtów odcedza się z niego serwatkę, przez co sama konsystencja produktu jest bardziej zwarta i gęsta. Fakt ten doceniają kucharze, którzy wykorzystują go w swoich kuchniach na szeroką skalę.

Jogurt grecki naturalny – właściwości

Dobrej jakości jogurt grecki wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Prosty skład sprawia, że nie znajdziemy w nim szkodliwych dla zdrowia sztucznych ulepszaczy i konserwantów. Jogurt grecki jest źródłem wielu cennych składników mineralnych, takich jak wapń, potas czy fosfor. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B, a wśród nich witamina B12 odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz witamina B2.

Regularne jedzenie greckiego jogurtu sprzyja utracie zbędnych kilogramów i pomaga budować masę mięśniową. Produkt często jest więc wykorzystywany w dietach sportowców oraz osób, które dbają o linię. Jedzenie jogurtu zmniejsza ryzyko pojawiania się chorób krążenia i wspomaga mineralizację kości. Przynosi też korzystny wpływ na ludzki układ pokarmowy ponieważ wspiera prawidłową budowę mikroflory jelitowej.

Jogurt grecki w kuchni

Jogurty greckie dobrze sprawdzą się w daniach na słodko oraz wytrawnych. Ich uniwersalny smak oraz gęsta konsystencja sprawiają, że w kuchni można wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Jogurt grecki naturalny to dobry składnik śniadania. Serwując go w towarzystwie świeżych owoców i granoli zapewnisz sobie szybki i pożywny posiłek na start. Jogurt grecki gęsty to niezastąpiony dodatek do zup typu krem, jest też smacznym dodatkiem do gofrów, naleśników i omletów. Jeśli organizujesz przyjęcie w ogrodzie warto kupić jogurt grecki duży i na jego bazie przygotować pyszny sos tzatziki.

Ile kosztuje jogurt grecki? Cena produktu jest bardzo przystępna i różni się w zależności od pojemności opakowania.

 

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu