Jak nie marnować żywności?

Do sklepu zabieraj ze sobą listę zakupów.

Sprawdzaj terminy przydatności do spożycia, żeby mieć pewność, że zdążysz wykorzystać zakupione produkty.

Niewykorzystane produkty zamknij w szczelnym pojemniku i włóż do lodówki lub zamroź. Możesz je później odgrzać lub wykorzystać do innych dań.

Do przepisów podchodź elastycznie. Do tworzenia potraw używaj produktów, które masz w domu, a w szczególności tych, które mają najkrótszy termin do spożycia.

Zaproś bliskich na obiad lub przekaż żywność potrzebującym. Wykorzystuj okazje i buduj więzi.

Segreguj odpady i opakowania po żywności.

tyle żywności marnowane jest w Polsce na etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji
ilość wyrzucanej żywności pochodzącej z gospodarstw domowych w Polsce
tyle żywności marnuje się co roku na świecie
ilości wyrzucanej żywności w Polsce w każdej sekundzie przez rok
Źródło: Raport "Odpowiedzialne wykorzystanie żywności" - Caritas Polska, 2020; Materiały i publikacje IOŚ-PIB (Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy) m.in: Straty i marnotrawstwo żywności w Polsce. Skala i przyczyny problemu. Dobre praktyki walki z marnowaniem żywności w UE. Jaka jest skala marnotrawstwa żywności w Polsce? Gdzie są największe straty?; Wyniki badań i analiz projektu PROM ( Program racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności) oraz materiały z seminarium naukowego "Jak ograniczyć marnotrawstwo żywności?" publikowane na stronie https://projektprom.pl
 
Akcja została przygotowana w ramach kampanii edukacyjno-informacyjnej zgodnie z Ustawą z dn. 19.07.2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności (Dz.U. 2019 poz. 1680, Art.4).