Granola, pyszne śniadanie

10
59
 

0,3 kg

35,30 zł/1 kg

9
79
 

0,3 kg

32,63 zł/1 kg

9
79
 

0,3 kg

32,63 zł/1 kg

9
79
 

0,3 kg

32,63 zł/1 kg

9
99
 

0,35 kg

28,54 zł/1 kg

9
79
 

0,3 kg

32,63 zł/1 kg

10
59
 

0,3 kg

35,30 zł/1 kg

10
19
 

0,35 kg

29,11 zł/1 kg

9
55
 

0,5 kg

19,10 zł/1 kg

10
39
 

0,35 kg

29,69 zł/1 kg

10
59
 

0,3 kg

35,30 zł/1 kg

10
19
 

0,35 kg

29,11 zł/1 kg

Płatki granola – chrupiąca przekąska na śniadanie, lunch lub kolację

Płatki granola to bardzo popularna forma płatków, po którą sięgamy coraz częściej. Przepyszny miks różnych ziaren, orzechów i bakalii w słodkiej glazurze znalazł sobie wielu zwolenników, którzy znajdują coraz to ciekawsze sposoby na jego zastosowanie. Szeroki wybór tych produktów znajdziesz w sklepach Carrefour oraz na carrefour.pl.

Chrupiąca granola – miks płatków i bakalii w słodkiej glazurze

Zapewne nie raz słyszałeś określenie granola. Co kryje się pod tą nazwą? Płatki granola to nic innego jak mieszanka kilku składników – płatków (pszennych, owsianych, kukurydzianych lub innych), orzechów, otrębów i suszonych owoców. Swoistą mieszaninę składników obtacza się w słodkiej glazurze, którą najczęściej jest miód pszczeli lub syrop klonowy. Docelowy produkt powstaje poprzez zapiekanie w piekarniku aż do momentu osiągnięcia pożądanego stopnia chrupkości.

Płatki granola a musli

Na pierwszy rzut oka klasyczne musli i granola wcale się od siebie nie różnią. W końcu ilość oraz rodzaj składników jest w zasadzie taka sama, podobne są również wartości odżywcze. Dlaczego więc oba te produkty noszą inne nazwy? Crunchy granola i musli to w rzeczywistości dwa zupełnie inne produkty. Co je odróżnia?

Choć chrupiąca granola i musli to rodzaj płatków, które powstają na bazie płatków owsianych to sposób przygotowania tych produktów różnią się od siebie. Podczas gdy musli ma postać surowych płatków, owoców czy bakalii, granolę wypieka się w piekarniku. Kluczowa różnica przejawia się także w słodkiej glazurze. Granola uwielbia towarzystwo miodu i często z tego powodu nieco klei się do siebie. Musli to z kolei produkt pozbawiony dodatku słodyczy i sypki.

Granola z dobrym składem – sposoby podania

Choć chrupiąca granola kojarzy się głównie z owocowym lub naturalnym jogurtem bądź mlekiem. Wiele osób je ją też jako formę płatków do mleka na śniadanie. Granolę można śmiało podawać jako chrupiący dodatek do lodów i innych deserów. Miks ziaren i owoców dodaje się też do różnego rodzaju wypieków lub jogurtów mrożonych. Zaletą granoli jest fakt, że można ją zabrać ze sobą wszędzie. Śmiało więc włóż ją do plecaka kiedy wybierasz się na górską wędrówkę!

Płatki granola – gdzie kupić?

Szeroki wybór płatków granola znajdziesz w sieci sklepów Carrefour oraz na carrefour.pl. Wybieraj spośród szerokiej oferty produktów różnych producentów i rozsmakuj się w przeróżnych smakach granoli podczas śniadania czy kolakcji. Do wyboru masz granolę z owocami, orzechami lub taką z dodatkiem czekolady. Skorzystaj z wielu możliwości i baw się smakiem!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu