Ser Camembert

7
65
 

0,12 kg

63,75 zł/1 kg

7
65
 

0,12 kg

63,75 zł/1 kg

4
89
 

0,12 kg

40,75 zł/1 kg

6
99
 
7,65 zł cena sprzed obniżki

0,12 kg

58,25 zł/1 kg

Promocja
4
89
 

0,12 kg

40,75 zł/1 kg

15
29
 

0,2 kg

76,45 zł/1 kg

7
65
 

0,12 kg

63,75 zł/1 kg

6
99
 
7,65 zł cena sprzed obniżki

0,12 kg

58,25 zł/1 kg

Promocja
7
65
 

0,12 kg

63,75 zł/1 kg

7
55
 

0,12 kg

62,92 zł/1 kg

10
19
 

0,17 kg

59,94 zł/1 kg

10
49
 

0,25 kg

41,96 zł/1 kg

6
99
 
7,65 zł cena sprzed obniżki

0,12 kg

58,25 zł/1 kg

Promocja
6
99
 
7,65 zł cena sprzed obniżki

0,12 kg

58,25 zł/1 kg

Promocja
6
99
 
7,65 zł cena sprzed obniżki

0,12 kg

58,25 zł/1 kg

Promocja
6
99
 
7,65 zł cena sprzed obniżki

0,12 kg

58,25 zł/1 kg

Promocja
4
79
 

0,12 kg

39,92 zł/1 kg

8
99
 

1 szt.

7
65
 

0,12 kg

63,75 zł/1 kg

7
19
 

0,12 kg

59,92 zł/1 kg

17
59
 

0,2 kg

87,95 zł/1 kg

6
99
 
7,65 zł cena sprzed obniżki

0,12 kg

58,25 zł/1 kg

Promocja
7
65
 

0,12 kg

63,75 zł/1 kg

12
29
 

0,18 kg

68,28 zł/1 kg

4
79
 

0,12 kg

39,92 zł/1 kg

Ser camembert – przysmak prosto z Francji

Ser camembert to rodzaj sera pleśniowego, który wywodzi się z Francji. Wytwarza się go z mleka krowiego i jest ceniony za swoją delikatną konsystencję i jedyny w swoim rodzaju smak. Popularność francuskiego przysmaku szybko zjednała sobie wielu zwolenników również w Polsce, dlatego serek camembert z powodzeniem można znaleźć w dobrze zaopatrzonych sklepach, takich jak Carrefour, na terenie całego kraju.

Serek camembert – co to takiego?

Camembert to ser, który powstaje z mleka pochodzącego od krów. Jest rodzajem sera pleśniowego, który sprzedawany jest w postaci niewielkich krążków o średnicy około 10 cm i 4 cm grubości. Smak serka camembert zmienia się w zależności od stopnia jego dojrzewania. Im jest starszy, tym przybiera on bardziej wyraziste nuty.

Camembert – dlaczego warto go jeść?

Jakie właściwości ma oryginalny ser camembert? Okazuje się, że wiele z nich jest wartych uwagi. Porcja tego francuskiego sera pleśniowego to doskonałe źródło białka naturalnego pochodzenia, wapnia oraz fosforu. Jedząc camembert dostarczymy do naszego organizmu także cenne witaminy A i B. Jako wyrób mleczny ser bogaty jest także w probiotyki, czyli dobre bakterie, które mają bardzo korzystny wpływ na ludzki organizm.

Jak powstaje ser camembert?

Oryginalne francuskie sery camembert, zanim trafią na sklepowe półki, przechodzą dość długi proces dojrzewania i produkcji. Wszystko zaczyna się od dodania do mleka kultury drożdżowej, która to odpowiada za powstanie na produkcie charakterystycznej pleśniowej skórki. Przeznaczone do wyrobu sera mleko - kiedy utworzy już twaróg - jest krojone oraz przelewane do specjalnych foremek. Następnie odsącza się je z serwatki i zanurza w solance. Solanka ma na celu zapobiec namnażaniu się niechcianej pleśni i zapewnia wyrobowi ciekawy smak. W kolejnym etapie uformowany ser układa się na półkach i regularnie przewraca. Sam proces „starzenia się” sera trwa około miesiąca. W tym czasie produkt zyskuje charakterystyczną pleśniową skórkę, a jego wnętrze staje się bardziej miękkie. Dojrzewa również smak.

Z czym jeść camembert?

Ser typu camembert jest tak charakterystyczny w smaku, że z powodzeniem można traktować go jako samodzielną przystawkę. Doskonale smakuje więc solo, jak również w towarzystwie innych serów, oliwek czy warzyw. Camembert warto dodać do sałatek, a nawet pizzy czy niektórych zup typu krem.

Ser camembert – cena

Ile kosztuje ser camembert? Cena produktu oscyluje w granicach 10 zł za opakowanie, w którym znajdziemy jeden krążek tego serowego przysmaku. Gdzie kupić ser camembert? Sklep Carrefour może pochwalić się szerokim asortymentem tego typu produktów od znanych i cenionych producentów. Na stronie internetowej carrefour.pl dostępny jest również camembert online.

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu