0,12 kg
33,25 zł/1 kg
0,12 kg
33,25 zł/1 kg
0,2 kg
75,45 zł/1 kg
0,12 kg
56,58 zł/1 kg
0,12 kg
56,58 zł/1 kg
0,12 kg
56,58 zł/1 kg
0,12 kg
33,25 zł/1 kg
Ser camembert to rodzaj sera pleśniowego, który wywodzi się z Francji. Wytwarza się go z mleka krowiego i jest ceniony za swoją delikatną konsystencję i jedyny w swoim rodzaju smak. Popularność francuskiego przysmaku szybko zjednała sobie wielu zwolenników również w Polsce, dlatego serek camembert z powodzeniem można znaleźć w dobrze zaopatrzonych sklepach, takich jak Carrefour, na terenie całego kraju.
Camembert to ser, który powstaje z mleka pochodzącego od krów. Jest rodzajem sera pleśniowego, który sprzedawany jest w postaci niewielkich krążków o średnicy około 10 cm i 4 cm grubości. Smak serka camembert zmienia się w zależności od stopnia jego dojrzewania. Im jest starszy, tym przybiera on bardziej wyraziste nuty.
Jakie właściwości ma oryginalny ser camembert? Okazuje się, że wiele z nich jest wartych uwagi. Porcja tego francuskiego sera pleśniowego to doskonałe źródło białka naturalnego pochodzenia, wapnia oraz fosforu. Jedząc camembert dostarczymy do naszego organizmu także cenne witaminy A i B. Jako wyrób mleczny ser bogaty jest także w probiotyki, czyli dobre bakterie, które mają bardzo korzystny wpływ na ludzki organizm.
Oryginalne francuskie sery camembert, zanim trafią na sklepowe półki, przechodzą dość długi proces dojrzewania i produkcji. Wszystko zaczyna się od dodania do mleka kultury drożdżowej, która to odpowiada za powstanie na produkcie charakterystycznej pleśniowej skórki. Przeznaczone do wyrobu sera mleko - kiedy utworzy już twaróg - jest krojone oraz przelewane do specjalnych foremek. Następnie odsącza się je z serwatki i zanurza w solance. Solanka ma na celu zapobiec namnażaniu się niechcianej pleśni i zapewnia wyrobowi ciekawy smak. W kolejnym etapie uformowany ser układa się na półkach i regularnie przewraca. Sam proces „starzenia się” sera trwa około miesiąca. W tym czasie produkt zyskuje charakterystyczną pleśniową skórkę, a jego wnętrze staje się bardziej miękkie. Dojrzewa również smak.
Ser typu camembert jest tak charakterystyczny w smaku, że z powodzeniem można traktować go jako samodzielną przystawkę. Doskonale smakuje więc solo, jak również w towarzystwie innych serów, oliwek czy warzyw. Camembert warto dodać do sałatek, a nawet pizzy czy niektórych zup typu krem.
Ile kosztuje ser camembert? Cena produktu oscyluje w granicach 10 zł za opakowanie, w którym znajdziemy jeden krążek tego serowego przysmaku. Gdzie kupić ser camembert? Sklep Carrefour może pochwalić się szerokim asortymentem tego typu produktów od znanych i cenionych producentów. Na stronie internetowej carrefour.pl dostępny jest również camembert online.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies