Zero waste – co to za trend? Pojęcie zero waste można przetłumaczyć jako „zero marnowania”. Pod tym określeniem kryje się jednak cała filozofia życia i korzystania z dobrodziejstw natury. Dziś skupimy się za zero waste w kuchni. Jak nie marnować żywności? Czy można sensownie planować zakupy, by część z nich nie lądowała później w koszu na śmieci? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule. Zapraszamy do świata zero waste!
Zero waste – co to znaczy? Refuse, reduce, reuse, recycle, rot – tak w języku angielskim wyglądają zasady zero waste „w pigułce”. Są one osadzone na kilku filarach:
Wprowadzenie w życie kilku już kilku zasad pozwoli Ci znacząco ograniczyć marnowanie żywności.
W dzisiejszych zabieganych czasach wielu osobom trudno jest przewidzieć, co będą jeść danego dnia, jutro czy za tydzień. Warto jednak podjąć ten wysiłek. Panujemy wtedy nie tylko nam tym, co trafia na talerz, ale kontrolujemy też, ile kalorii spożywamy. Wcześniejsze planowanie pozwala też zaoszczędzić na produktach, których tak naprawdę wcale nie potrzebujemy, ale w ostatniej chwili kuszą nas promocje i rzeczy „wpadają” do koszyka. Dobrym posunięciem będzie tworzenie precyzyjnych list zakupów (na kartce bądź w aplikacji na telefon), które uwzględnią potrzeby i smaki wszystkich członków rodziny. Współcześnie istnieje wiele ułatwień, które ułatwiają ten proces, np. zakupy żywności przez internet i na dowóz.
Redukcja kupowanego jedzenia na początku wydaje się karkołomnym zadaniem, ale praktyka czyni mistrza. Wykorzystaj poniższe wskazówki, żeby zakupy były przemyślane, a podczas gotowania „zniknęły” wszystkie wybrane produkty.
Wykorzystywanie resztek to kuchenny odpowiednik przerabiania starych ubrań w szałowe kreacje. Kiedy pieczesz kurczaka, po wykrojeniu mięsa dla gości, kości możesz wygotować na rosół, a resztę zmienić w farsz do pierogów lub zaserwować w sałatce na zimno. Zeschnięty chleb będzie idealny do zrobienia grzanek lub bułki tartej. Niezjedzone gotowane ziemniaki zamień w kopytka albo gnocchi, a skórę z boczku wytop, by potraktować ją jako tłuszcz do smażenia.
Segregowanie opakowań po otwartych produktach to oczywista oczywistość. Pomogą Ci w tym odpowiednie kosze i worki na śmieci. Czy jednak możesz zrobić coś więcej? Skup się na kupowaniu na wagę zamiast wybierania plastikowych opakowań (tam, gdzie to możliwe). Noś ze sobą bawełnianą torbę i siateczkę na owoce – pozbądź się foliówek. Niektóre sklepy pozwalają nawet na napełnianie własnych słoików.
Bycie zero waste owocuje nie tylko troską o planetę, ale i realnymi oszczędnościami. Jeśli chcesz poznać inne sposoby na ekologiczne życie, skorzystaj z rad, jak zostać eko krok po kroku. Gotowanie, sprzątanie, a nawet relaks – to podczas tych czynności możesz być bardziej eko!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies