Warzywa stanowią niezbędny element diety. Są smaczne, pełne drogocennych składników odżywczych i wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. Ich regularne spożywanie zapewnia prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie organizmu i pomaga zapobiegać wielu chorobom, w tym cywilizacyjnym. Powinny być elementem codziennej diety zarówno dorosłych, jak i dzieci. Warto od najmłodszych lat kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe maluchów, m.in. przekonując je do spożywania różnokolorowych warzyw.
Eksperci do spraw żywienia podkreślają, że niemowlęta przez pierwsze pół roku życia powinny być karmione jedynie mlekiem, najlepiej pokarmem mamy. Rozszerzanie diety, czyli wprowadzenie nowych pokarmów, należy rozpocząć po ukończeniu przez dziecko 6. miesiąca życia. W wyjątkowych sytuacjach, po skończeniu 17. tygodnia życia malucha, pediatra może zalecić wcześniejsze wprowadzanie nowych pokarmów.[1]
Specjaliści zalecają, aby rozszerzanie diety dziecka rozpocząć od podawania mu warzyw, w formie przecierów. Należy dać maluchowi czas na przyzwyczajenie się do ich smaku. Rozpocznij od 1 do 2 porcji warzyw dziennie. Dopiero po 2-3 tygodniach włącz do diety naturalnie słodkie owoce, jednocześnie nie rezygnując z podawania warzyw. Jadłospis rocznego dziecka powinien zawierać już 5 porcji warzyw.
Warzywa to doskonałe źródło substancji odżywczych, zapewniających prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu dziecka. Zawarte w warzywach witaminy i minerały są łatwo przyswajalne, a ich kaloryczność jest niewielka. Dlatego tak ważne jest regularne spożywanie warzyw, najlepiej ze swojego ogródka lub ze sprawdzonych źródeł. W Carrefour dużą wagę przykładamy do tego, aby na naszych sklepowych półkach znajdowały się świeże i wartościowe produkty. Współpracujemy z polskimi rolnikami i dostawcami, dzięki czemu warzywa pochodzenia krajowego trafiają z pól bezpośrednio do naszych sklepów, a następnie na talerze naszych Klientów.
Warzywa obfitują w witaminy, m.in.:
Warzywa są również skarbnicą minerałów, takich jak m.in. potas, magnez, fosfor, żelazo, fluor i cynk. Wiele z nich zawiera spore ilości błonnika oraz wody, będącej podstawą diety dorosłego człowieka, jak i dziecka.
Warzywa to bogactwo fitoskładników – związków fitochemicznych, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm, wzmacniają odporność, opóźniają procesy starzenia i pomagają zapobiegać wielu chorobom. Fitoskładniki nadają kolor warzywom, a każdy z nich ma inne właściwości. I tak m.in. w warzywach zielonych odnajdziesz luteinę – chroniącą przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i zapewniającą prawidłowe działanie narządu wzroku oraz beta-karoten – wspomagający wzrok i chroniący skórę przed negatywnym działaniem promieniowania. W warzywach czerwonych dominujące fitoskładniki to likopen – zapobiegający chorobom serca i nowotworom oraz kwas elagowy, wspomagający budowę komórek, zapobiegający osteoporozie i chorobom układu krążenia i układu pokarmowego. Natomiast w roślinach o barwie fioletowej znajdziesz antocyjany – zmniejszające stany zapalne, pozytywnie wpływające na wzrok i chroniące układ sercowo-naczyniowy, a w białych allicynę – działającą przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie przeciwzapalnie, chroniącą przed miażdżycą i nowotworami.
Merytoryczne argumenty dotyczące wartości odżywczych warzyw niekoniecznie trafią do małego dziecka. Jak więc przekonać pociechę do jedzenia tych ważnych dla zdrowia produktów? Staraj się przygotowywać potrawy, które w jakiś sposób zaciekawią dziecko. Zamiast kroić warzywa w tradycyjną kostkę lub plastry, postaw na warzywne spaghetti z marchewki lub cukinii. Możesz również przygotować warzywne muffinki, mające więcej witamin i minerałów niż czekoladowe babeczki. Pyszną propozycją dla dziecka będą również warzywne placuszki z ziemniaków i buraków, podane z chrzanem, kiełkami i cukiną, a także fitburgery z indyka z cukinią oraz warzywną surówką.
Świetnym sposobem na przemycenie warzyw do menu twojej pociechy jest także przygotowanie warzywno-owocowego smoothie, np. idealnego na wzmocnienie odporności smoothie z jarmużem bananem i kiwi na sojowym mleku. Taka przekąska jest nie tylko zdrowa, ale i pyszna.
Dodatkowood 1- pozwól dziecku gotować razem z tobą. Wspólne przygotowywanie posiłków to szansa na przekonanie dziecka do spróbowania różnorodnych warzyw.
Ważny jest również sposób podania posiłku. Maluch chętnie sięgnie po kanapkę o ciekawym kształcie, np. rybki czy motyla. Innowacyjna kompozycja na talerzu z pewnością zachęci dziecko do spróbowania podanych przysmaków.
Przygotowując dziecku drugie śniadanie i zdrowe przekąski do szkoły, wykorzystaj kolorowe pudełka śniadaniowe (np. z grafiką z ulubionej bajki) – chętniej sięgnie po nie na przerwie i zje przygotowaną przez ciebie przekąskę.[1] https://ncez.pl/dzieci-i-mlodziez/dzieci-0-3/rozszerzanie-diety-niemowlat
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies