Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi coraz częściej goszczą w polskich kuchniach – są zdrowe, pożywne i niskokaloryczne.

Charakteryzują się wieloma właściwościami prozdrowotnymi, idealnie łączą się z różnymi produktami spożywczymi, a ich przygotowanie – wbrew licznym opiniom – nie jest skomplikowane. Przekonaj się, dlaczego warto spożywać szparagi, z czym je podawać i jak przyrządzać!Dlaczego warto jeść szparagi

Szparagi – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze

Największą zaletą szparagów jest duża zawartość białka. Z tego powodu są często wykorzystywane jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. Jednocześnie mają niewiele kalorii, dlatego są szczególnie lubiane przez osoby na dietach odchudzających.

Szparagi to cenne źródło wartościowych substancji, m.in.:

  • beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na wzrok,
  • witamin: C i E – silnych antyoksydantów walczących z wolnymi rodnikami (odpowiedzialnymi za starzenie się organizmu oraz często wymienianymi w kontekście powstawania zmian nowotworowych),
  •  witaminy K – odpowiedzialnej za prawidłowe procesy krzepnięcia krwi,
  • witamin z grupy B – ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego szparagi polecane są kobietom w ciąży i planującym macierzyństwo,
  • minerałów, m.in. wapnia, potasu, fosforu, magnezu,
  • błonnika – pozytywnie wpływającego na pracę układu pokarmowego.

Szparagi zawierają także asparaginę, która wspomaga funkcjonowanie nerek, fitosterole – obniżające poziom cholesterolu, a także flawonoidy – wykazujące właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe.

Jak wybrać świeże szparagi?

Kupując szparagi, zwracaj uwagę, aby były jędrne i sprężyste. Jeśli po delikatnym ściśnięciu z ich końcówek wypływa sok – oznacza to, że są świeże i warto po nie sięgnąć.

Jeżeli zdecydujesz się na białe szparagi, wybieraj te o średniej grubości. Są bardziej włókniste od zielonych, dlatego przed przyrządzeniem należy je obrać (wyłączając główki). Zbyt cienkie szparagi podczas tej czynności mogą się łamać.

Obieranie szparagów – czy jest potrzebne?

Białe szparagi należy umyć, osuszyć, a następnie obrać – zwykłą obieraczką do warzyw lub małym nożykiem bez ząbków. Następnie trzeba odciąć zdrewniałe końcówki. Przyjmuje się, że im warzywa są starsze, tym większą część końcówki trzeba odciąć.

Przygotowanie zielonych szparagów jest jeszcze prostsze. Nie ma potrzeby obierania ich, wystarczy jedynie umyć je, osuszyć i pozbyć się zdrewniałych końcówek. Jeśli masz wątpliwość, w którym miejscu je odciąć, wykorzystaj prosty trick – wygnij szparagi, a same złamią się w odpowiednich miejscach. Pamiętaj, aby nie wyrzucać końcówek szparagów! Zamroź je i wykorzystaj do przygotowania pysznej i aromatycznej zupy krem ze szparagów.

Jak gotować szparagi?

Jeśli chcesz przygotować gotowane szparagi, niezbędny będzie wysoki, wąski garnek. Szparagi najlepiej gotować na stojąco – warto związać je nitką, aby stały pionowo przez cały czas gotowania. Ich główki powinny wystawać powyżej wody, ponieważ są delikatne i szybko miękną.

Szparagi wkładaj do wrzącej wody, nigdy do zimnej. Możesz ją posolić, jeśli przygotowujesz zielone szparagi. Unikaj tego zabiegu podczas gotowania białych szparagów – zamiast soli możesz dodać wówczas odrobinę mleka, które zniweluje ewentualny gorzki smak warzyw.

Szparagi gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem, kontrolując ich miękkość widelcem. Czas gotowania zielonych to mniej więcej 6-8 minut, a białych – 10-12 minut. Ostateczny czas zależy od grubości warzyw. Najlepiej smakują szparagi al dente, lekko chrupiące. Ważne, aby ich nie przegotować – w żadnym wypadku nie powinny się rozpadać.

Inspirujące przepisy na dania obiadowe z zielonymi szparagami

Gotowanie w wodzie to nie jedyny sposób na przyrządzanie szparagów. Doskonale smakują także smażone na maśle, pieczone w naczyniu żaroodpornym oraz grillowane. Mogą być również przygotowane w formie – wspomnianych już wcześniej – zup, a także podawane jako dodatek do sałatek, zapiekanek, pizz, czy tart. Przykładem może być nasza tarta ze szparagami i szynką parmeńską.

Szparagi świetnie komponują się z rybami. Pyszną i wartościową potrawą jest łosoś pieczony w papilotach z bobem i szparagami. Do przygotowania tego dania obiadowego niezbędne będą także: świeży czosnek, oliwa z oliwek, kapary, cytryna, garść bazylii i garść mięty. Szparagi upiecz w piekarniku, a następnie połóż na nie łososia. Rybę posmaruj na wierzchu przygotowaną

wcześniej pastą z ugotowanego bobu, kaparów, startego czosnku, soku z cytryny, oliwy,

posiekanych ziół i przypraw. Całość zawiń w tzw. „cukierek” i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 °C na ok. 15-20 min.

Fantastyczną propozycją (nie tylko!) dla wegetarian jest makaron z cukinii ze szparagami. Cukinię należy obrać tak, aby powstały wstążki, a szparagi obgotować we wrzącej wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie posiekane suszone pomidory, cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek, dodaj pokrojone pomidory z puszki, odrobinę wody lub bulionu warzywnego oraz cukinię, szparagi i serek mascarpone. Dodaj sól, pieprz i smaż przez kilka minut.

Oryginalne pomysły na szparagi z grilla

Jeśli lubisz grillować, oprócz kiełbasek i halloumi połóż na ruszcie także szparagi! Zapoznaj się z naszym oryginalnym przepisem na grillowane szparagi w cytrynowych wstążkach z cukinii, podane z sałatką tabbouleh. Równie ciekawymi propozycjami są grillowane szparagi z cytryną i miętą oraz grillowane w plastrach boczku.

Grillowane szparagi to idealna opcja dla wszystkich, którzy przepadają za przyjemnie dymnym aromatem potraw z rusztu. Warzywa te możesz przyrządzić na grillu węglowym, gazowym, ale także na patelni grillowej. Ich przygotowanie zajmie chwilę i z pewnością urozmaici każdy posiłek.

Jak widzisz, istnieje wiele przepisów na szparagi. Możesz je gotować i podawać z masłem czosnkowym, piec, smażyć i grillować. Szparagi są pełne witamin i innych składników odżywczych, a dobrze przyrządzone są niesamowicie smaczne. To wystarczające powody, aby często gościły na twoim talerzu, czyż nie?

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu