Święto Meatout Day zostało ustanowione w 1985 r. w Stanach Zjednoczonych z inicjatywy pozarządowej organizacji FARM. Celem było pokazanie światu cierpienia zwierząt oraz propagowanie bardziej ekologicznego i etycznego sposobu odżywania. Obecnie święto zyskuje na popularności również poza granicami USA – w Wielkiej Brytanii czy Skandynawii. Tego dnia odbywają się demonstracje, spotkania informacyjne o prawach zwierząt, warsztaty gotowania dań wegetariańskich.
Data obchodów tego święta nie jest przypadkowa. Wiosenny, owocowo-warzywny dobrobyt na bazarach i półkach sklepowych ma być zachętą do zmiany nawyków żywieniowych.
Zajrzyjmy do świata wegan i wegetarian. Jak radzą sobie z zastąpieniem mięsa w codziennym jadłospisie? Przede wszystkim szukają źródeł białka, podstawowego budulca, w warzywach i roślinach strączkowych. Sięgają po soczewicę, ciecierzycę, fasolę, groch, groszek, soję. W ich kuchni królują orzechy, sezam, pestki dyni i słonecznika, grzyby, bulwy, korzenie, liście i zioła. Z tych naturalnych składników potrafią wyczarować wiele dań.
Wegetarianizm odrzuca mięso, ale dopuszcza produkty odzwierzęce: jajka, mleko, ser, twaróg, masło. Weganizm jest bardziej restrykcyjny, tutaj nie ma miejsca na produkty mleczne ani nawet na miód. Trzeba pamiętać, że to nie są wyłącznie wybory żywieniowe. Liczy się aspekt etyczny, żeby zwierzęta nie były zabijane w niehumanitarnych, przemysłowych warunkach. Przekłada się to również na inne dziedziny: sprzeciw wobec występów cyrkowych zwierząt czy rezygnację ze skórzanej garderoby (butów, pasków, torebek). Troska o dobro środowiska też jest ważna – przemysłowa hodowla zwierząt to nadmierna emisja gazów cieplarnianych!
Dieta bezmięsna korzystnie wpływa na zdrowie. Obniża ciśnienie tętnicze i stężenie cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, chorób układu krążenia i schorzeń układu pokarmowego. Pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.
Niech Dzień bez Mięsa będzie zachętą do ograniczenia spożycia mięsa. Kto wie, może zamieni się w tydzień, miesiąc, rok? Może jeszcze więcej osób całkowicie przejdzie na weganizm czy wegetarianizm? Według danych szacunkowych ok. 10 proc. ludzi na świecie wyeliminowało produkty zwierzęce ze swego jadłospisu. Warto pamiętać, aby dieta bezmięsna była odpowiednio zbilansowana, bogata w witaminy, żelazo, błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3. Nie wystarczy zastąpić plastra wędliny plastrem żółtego sera, a kotleta schabowego kotletem sojowym.
W Internecie i książkach kucharskich roi się od przepisów na dania wegetariańskie i wegańskie. Trend roślinny jest coraz silniejszy, powstają wegeknajpki, firmy cateringowe mają szeroką ofertę diet pudełkowych bezmięsnych. Dla stęsknionych za utraconym smakiem mięsa stworzono nawet specjalne wędliny, kiełbaski czy parówki. A warzywne pasty kanapkowe to cała paleta smaków: suszone pomidory z żurawiną, grillowany bakłażan czy cukinia z curry.
Burger z buraka, kotlet z kalafiora lub boczniaka, zupa z gruszki i pietruszki, pasztet z selera, czipsy z jarmużu, gulasz z pieczonych warzyw. Lista roślinnych dań jest długa. Wśród nich są i zdrowe słodkości, jak kulki mocy z daktyli, sernik z tofu i brownie z czerwonej fasoli. Warto postawić na wyobraźnię i pobawić się nieszablonowymi połączeniami.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies