Hummus to zdrowy i pożywny przysmak pochodzący z Libii. Dziś pasta ta jest popularna na całym świecie, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan. Jej aksamitny smak oraz właściwości odżywcze doceniają także osoby spożywające na co dzień mięso. Z czego powstaje hummus, jak go podawać i z czym jeść? Podpowiadamy!
Tradycyjny hummus to pasta z warzyw strączkowych (najczęściej z ciecierzycy), czosnku, tahini (pasty z nasion sezamu), soku z cytryny, wody, oliwy i przypraw. To jedna z głównych przekąsek kuchni arabskiej, która coraz częściej gości także na polskich stołach. Popularność hummusu sprawiła, że powstało wiele jej wariantów. Obecnie kupisz nie tylko hummus klasyczny, ale także hummus z suszonymi pomidorami, z dzikim czosnkiem czy z chilli.
Zastanawiasz się, jak zrobić hummus w domu? Jego przyrządzenie opiera się na kilku prostych krokach. Najważniejszym z nich jest namoczenie suchej ciecierzycy w zimnej wodzie i pozostawienie jej na całą noc. Następnie należy odcedzić ją i gotować do miękkości wraz ze szczyptą soli i sody oczyszczonej. Ciecierzyca będzie odpowiednio ugotowana, gdy z łatwością rozgnieciesz w palcach jej ziarno. Odcedź ją wówczas, zmiksuj w blenderze, dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, przyprawy oraz oliwę – to właśnie jej dodanie powinno pomóc w uzyskaniu gładkiej, kremowej, aksamitnej masy.
Pamiętaj, aby nie wylewać wody po ugotowaniu ciecierzycy! Aquafaba – płyn pozostały po gotowaniu ciecierzycy i innych strączków lub gotowa zalewa z puszki – stanowi znakomity zamiennik białka jajka i może posłużyć do zrobienia m.in. roślinnego majonezu oraz różnorodnych wegańskich deserów.
Istnieje wiele przepisów na hummus, a także możliwości jego spożywania. Fantastycznie sprawdza się jako dodatek do tradycyjnego pieczywa, słonych przekąsek oraz do różnorodnych dań obiadowych.
Hummus to doskonały zamiennik masła. Wystarczy posmarować nim chleb, bułkę, pieczywo chrupkie czy tost, ułożyć ulubione warzywa, wędliny, jajka i pyszne, zdrowe, pożywne kanapki gotowe.
Hummusy świetnie komponują się również z tortillami. Sięgnij po te okrągłe, płaskie placki i przygotuj wrapy z paprykowym hummusem, serem halloumi i słupkami warzyw. To wyśmienita i prosta w przygotowaniu przekąska, którą pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Sprawdzi się zarówno na śniadanie, kolacją, ale także w trakcie przerwy w szkole, jak i w pracy czy podczas rowerowej wycieczki.
Hummus jest również znakomitym dodatkiem do dań obiadowych, np. do placków ziemniaczanych. Świetnie komponuje się także z mięsem z grilla – kiełbaskami, stekami czy karkówką, a także z rybami i serami. Zaskocz swoich bliskich, przyrządzając wyborne grillowane halloumi z pestkami granata, roszponką i hummusem polane oliwą, posypane zatarem i świeżą pietruszką. To propozycja idealna nie tylko dla wegetarian! Organizując spotkanie przy ruszcie, nie zapomnij również o przygotowaniu pysznych, lekkich sałatek – sprawdź nasze propozycje!
Pasta z ciecierzycy doskonale smakuje z wszelkiego rodzaju słonymi przekąskami – krakersami, paluszkami, nachosami. Hummus wspaniale łączy się także z warzywami pokrojonymi w słupki, np. selerem naciowym, marchewką, papryką, kalarepą.
Hummus jest wartościowym źródłem białka, węglowodanów, błonnika, a także zdrowych tłuszczów, witamin z grupy B i minerałów, m.in.: wapnia, żelaza, fosforu, potasu, magnezu czy jodu. Strączki zapewniają uczucie sytości na długo, dlatego polecane są m.in. osobom, które walczą z dodatkowymi kilogramami. Hummus jest łatwy w przygotowaniu, pełnowartościowy i pyszny.
Pasta z ciecierzycy pasuje do wielu potraw i przekąsek – możesz podawać ją z warzywami, mięsem czy nabiałem. Z okazji Międzynarodowego Dnia Humusu, który obchodzimy 13 maja, zrób samodzielnie ten pyszny libański przysmak. Zaskocz swoich bliskich, podając im domowy hummus na śniadanie lub kolację!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies