Wielkanoc to czas szczególny, kiedy można spotkać się przy suto zastawionym stole wraz z najbliższą rodziną. To chwile niezapomniane, pełne radości, rozmów, wspomnień i smakowania różnorodnych potraw. Aby przygotowanie wielkanocnej uczty nie było zbyt stresującym wydarzeniem, warto trochę wcześniej pomyśleć o menu. Co przygotować i kiedy zrobić zakupy na Wielkanoc? Podpowiadamy!
Wielkanoc to najważniejsze i najstarsze święto chrześcijańskie, podczas którego celebruje się zmartwychwstanie Jezusa. Uznaje się, że tradycja ta została zapoczątkowana przez uczniów Chrystusa i choć celebrowana jest nadal, to sposób jej obchodzenia nieco się zmienił. Obecnie te pełne radości święta spędzamy najczęściej w gronie rodzinnym, składając sobie życzenia, dzieląc się święconym jajkiem i ucztując przy suto zastawionym stole na znak zakończenia długiego okresu postnego. W niedzielę wielkanocną nie powinno zabraknąć kwaśnego żuru z kiełbasą, pieczeni, jaj przygotowanych na różne sposoby oraz słodkich wypieków, takich jak mazurki, paschy czy oczywiście pachnące śmietanką i masłem babki. Aby podczas rodzinnego biesiadowania nie zabrakło żadnej ze świątecznych potraw, warto już wcześniej zacząć robić przygotowania. W jaki sposób? Podpowiadamy!
Przygotowanie rodzinnych świąt to prawdziwe wyzwanie, zwłaszcza, jeśli w rodzinnej uroczystości weźmie udział większa liczba osób. W takiej sytuacji najlepiej już wcześniej dokładnie przemyśleć wielkanocne menu i zrobić listę zakupów odnoszącą się do każdego posiłku. Wiele produktów o długim terminie przydatności do spożycia można kupić nawet kilka tygodni wcześniej (korzystając np. z promocji), zostawiając na „ostatnią chwilę” zakupy artykułów szybko psujących się i wymagających przechowywania w lodówce.
Na długo przed świętami można kupić m.in. produkty puszkowane i koncentraty, takie jak groszek konserwowy, kukurydzę, ogórki, przecier pomidorowy czy żurek. Warto zaopatrzyć się również w różnego rodzaju przyprawy, które będą niezbędne do przygotować dań, marynat czy słodkich deserów. Takie dodatki jak cukier wanilinowy, budyń śmietankowy do ciasta, słodka papryka w proszku czy niezbędny w kuchni czarny pieprz bez problemu mogą leżeć w kuchennej szafce nawet przez wiele tygodni. Podczas robienia zakupów warto zaopatrzyć się także w napoje, mrożonki oraz produkty sypkie i zbożowe (mąka, makarony, kasze). Dobrze zorientować się też, czy w Święta Wielkanocne są otwarte sklepy – zwłaszcza te osiedlowe, znajdujące się w niedalekiej okolicy.
Aby przygotowania do rodzinnego ucztowania nie powodowały zbyt wielu napięć, najlepiej postawić na stopniowe zakupy oraz gotowanie partiami. W końcu wiele wielkanocnych przysmaków można przyrządzić kilka dni wcześniej, zostawiając na ostatni dzień głównie pieczenie i smażenie potraw. Nawet tydzień przed świętami można zacząć przygotowywać pasztet, zaczynając od ugotowania mięs, które można zmielić i upiec 2-3 dni później. Dobrym pomysłem jest również zamrażanie surowych ciast (np. kruchych, drożdżowych) oraz zamarynowanych mięs i dalsze ich przygotowanie dopiero tuż przed niedzielą.
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie: kiedy zrobić zakupy na Wielkanoc. Najlepszym rozwiązaniem jest podzielenie listy i systematyczne dokupowanie poszczególnych produktów. Gdy do niedzieli wielkanocnej zostaną niespełna 2-3 dni, to czas na zakupy produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia, jak wędliny, mięsa, nabiał, owoce oraz świeże warzywa, zwłaszcza te do sałatek i surówek. Wtedy warto również jeszcze raz przejrzeć domową spiżarnię i kuchenne szafki z zapasami i porównać ich zawartość z listą pozostałych sprawunków tak, by wiedzieć co ewentualnie należy jeszcze dokupić przed zamknięciem sklepów.
Wielka Sobota jest ostatnim dniem przed Wielkanocą, kiedy można zrobić zakupy w dużych sklepach. Warto jednak pamiętać, że czas otwarcia jest znacznie skrócony, ponieważ od godziny 14.00 obowiązuje zakaz handlu, który trwa przez całą świąteczną niedzielę i poniedziałek. Dzięki takiemu rozwiązaniu pracownicy sklepów mają możliwość szybszego powrotu do domu, by również przygotować się do rodzinnego ucztowania.
W przedpołudniowe godziny Wielkiej Soboty warto zaopatrzyć się w ostatnie artykuły, których z jakiegoś powodu nie udało się kupić wcześniej, oraz odebrać ewentualne zamówienia (np. ciasta, wędliny). Klienci najczęściej tego dnia przychodzą do sklepu po świeże pieczywo, zieleninę, majonez, nabiał oraz ozdoby do koszyka wielkanocnego, jak np. żywy bukszpan, cukrowe baranki czy chrzan, który jest ważnym elementem wielu świątecznych potraw i przystawek.
Pomimo nieraz kilkudniowych przygotowań do rodzinnego świętowania, niektóre potrawy najlepiej ugotować lub upiec dopiero przed samym podaniem. Soczysta pieczeń, ziemniaczki zapiekane lub z wody czy typowo świąteczne jajka z majonezem to dania zachwycające swoim smakiem na świeżo, zaraz po przyrządzeniu. Właśnie dlatego warto zaplanować zakupy poszczególnych składników wcześniej tak, by ich na pewno nie zabrakło w niedzielny wielkanocny poranek, a uczta zachwyciła nie tylko domowników, ale także wszystkich zaproszonych gości. Wesołych Świąt!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies