Kiedy przygotować jajka faszerowane? Jak i z czym je zrobić?

Kolorowe i pełne niespodzianek jajka faszerowane to wyjątkowo smaczna przystawka lub przekąska, która, choć kojarzy się głównie z Wielkanocą, jest świetnym uzupełnieniem menu serwowanego na przyjęciach i uroczystościach rodzinnych. Które przepisy najlepiej wypróbować? Jak zrobić i kiedy przygotować jajka faszerowane? Sprawdzamy!Kiedy przygotować jajka faszerowane

Pyszne jajka faszerowane na wiele sposobów

Surowe jajka kurze są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów stosowanych w domowych kuchniach od wielu lat. Dzięki swojej charakterystycznej strukturze pełnią przede wszystkim funkcję zagęstnika lub spoiwa wielu potraw, np. tradycyjnych mielonych, panierki w schabowych, makaronów, majonezów oraz niektórych sosów. Jajka są również popularnym dodatkiem w cukiernictwie i piekarnictwie, ponieważ nadają właściwą konsystencję niektórym ciastom, kremom i masom. Bez jajek nie byłoby najczęściej spożywanych na śniadanie sadzonych, gotowanych na miękko czy aromatycznej jajecznicy smażonej na pachnącym masełku.

Gotowane jajka są doskonałym dodatkiem do wielu zup, zwłaszcza żurku, botwiny albo czerwonego barszczyku. Po posiekaniu na niewielką kosteczkę wchodzą w skład pysznej pasty kanapkowej oraz wielu sałatek. Ten niezwykły produkt można również wykorzystać na inne sposoby. W okresie świątecznym lub na rodzinne przyjęcie warto przyrządzić pyszne jajka faszerowane, będące znakomitą przystawką przed daniem głównym lub smaczną przekąską serwowaną z dodatkiem świeżego pieczywa na tzw. zimnej płycie.

Jak zrobić jajka faszerowane?

Faszerowane jajka to prawdziwy przysmak znany w tradycyjnej kuchni polskiej od wielu pokoleń. Choć prezentują się bardzo efektownie i sprawiają wrażenie skomplikowanych w przyrządzeniu, tak naprawdę jajka faszerowane należą do jednych z najłatwiejszych dań, z którym bez problemu poradzą sobie nawet osoby niemające doświadczenia w kuchni.

Jak zrobić i kiedy przygotować jajka faszerowane, które zachwycą nie tylko pięknym wyglądem, ale również nietuzinkowym smakiem? Przede wszystkim należy zacząć od obrania ze skorupki ugotowanych na twardo sztuk. Następnie jajka należy przeciąć na pół, łyżką delikatnie wyjąć żółtka i odłożyć je na bok, ponieważ mogą stać się częścią nadzienia. Teraz należy przystąpić do sporządzenia farszu według własnego smaku i upodobań kulinarnych. Wśród licznych przepisów dostępnych w książkach i na stronach internetowych najczęściej można znaleźć farsze warzywne, mięsne oraz jajeczne:

  • Farsz z kukurydzy i żółtek – z dodatkiem świeżego, drobno siekanego szczypiorku, domowej roboty majonezu oraz przypraw to prawdziwa klasyka gatunku wśród jajek faszerowanych, którą z dzieciństwa pamięta chyba każdy. Napełnione nadzieniem połówki białek doskonale się prezentują przystrojone młodą rzeżuchą lub świeżymi listkami pietruszki.
  • Nadzienie z rzodkiewek, ogórka i szczypioru ułożone w białku to doskonały pomysł na prawdziwie wiosenne jajka faszerowane z dodatkiem chrupiących nowalijek. Smak przekąski można podkreślić poprzez dodanie szczypioru i mielonego czarnego pieprzu.
  • Nadzienie z pieczarek – przygotowując się na rodzinną ucztę, warto wiedzieć, jak zrobić jajka faszerowane z pieczarkami. Do ich przygotowania wystarczą drobno posiekane i usmażone wraz z cebulą pieczarki, majonez oraz przyprawy. Potrawę najlepiej wzbogacić poprzez dodanie pokrojonej w kostkę kolorowej papryki, zielonej cebulki albo pikantnego sera.
  • Farsz buraczkowy o intensywnej barwie prezentuje się na stole niezwykle efektownie, a można go przygotować zaledwie w kilka minut. Wystarczy ugotowane buraczki zetrzeć na małych oczkach, dodać żółtka, szczypiorek, koperek, majonez, przyprawy oraz trochę tartego chrzanu dla podkreślenia smaku.
  • Farsz rybny z dodatkiem świeżych warzyw to świetny pomysł na smaczną przekąskę w trakcie rodzinnego biesiadowania. Do nadziewania jajek doskonale nadają się wędzony łosoś, makrela i tuńczyk z puszki. Gotowe danie warto udekorować paseczkami czerwonej papryki, pikantnymi kiełkami rzodkiewkowymi lub grubo krojonym szczypiorem.
  • Farsz z guacamolejajka faszerowane awokado posmakują każdemu wielbicielowi tego niezwykłego owocu, który doskonale komponuje się z dodatkiem delikatnych żółtek, czosnku, oraz soku z limonki. Aby dodać potrawie nieco pikanterii, wystarczy do nadzienia dodać trochę drobno posiekanej papryczki chili.

Wyjątkowe jajka faszerowane na ciepło

Jajka faszerowane w skorupkach podawane na gorąco można przygotować na dwa sposoby – smażąc na rozgrzanym oleju rozciętymi połówkami do dołu lub zapiekając w piekarniku. Aby całość się nie rozpadła w trakcie obróbki termicznej, farsz musi być dość zwarty i najlepiej pokryty bułką tartą z dodatkiem masła, która pomoże zachować wilgoć wewnątrz nadzienia.

Przygotowując taką efektowną przekąskę trzeba najpierw delikatnie przeciąć jajko na pół, a następnie wyjąć ugotowaną zawartość jajek tak, by nie niszczyć skorupek. Z białka, żółtka, szynki, szczypiorku i przypraw należy zrobić farsz i nim ponownie wypełnić skorupki. Usmażone lub pieczone jajka faszerowane najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem świeżej zielonej cebulki, rzeżuchy lub pikantnych kiełków. Życzymy smacznego!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu