Święta wielkanocne to czas radości i spotkań z najbliższymi. Po okresie postu z chęcią zastawiamy stół przeróżnymi smakołykami, dzielimy się święconym jajkiem, składamy nawzajem życzenia i cieszymy się wspólnie spędzonymi chwilami. Choć tego dnia na stole króluje żurek, podczas przygotowywania uczty warto także pomyśleć o drugim daniu i zastanowić się, jakie mięso na wielkanocny obiad będzie najlepszym wyborem.
Aromatyczny żurek albo barszcz biały gotowany na wędzonce i z dodatkiem pikantnego tartego chrzanu to potrawa, która jako pierwsza trafia na wielkanocny stół. Wśród licznych przysmaków nie może także zabraknąć potraw i sałatek jajecznych, pieczonej białej kiełbasy i oczywiście domowej roboty pasztetu przygotowywanego według tradycyjnej receptury. Z kolei do najbardziej popularnych wielkanocnych ciast zaliczana jest oczywiście puszysta piaskowa babka, słodkie mazurki, pachnące śmietanką serniki oraz rozpływający się w ustach makowiec z ciasta drożdżowego.
Jednak jedną z najważniejszych potraw, na które wszyscy czekają z niecierpliwością, jest soczysta wołowina, szynka lub kaczka z chrupiącą skórką podana z pieczonymi warzywami, kaszą albo aromatycznym sosem. Który przepis warto wypróbować i jakie mięso na święta wielkanocne najlepiej się sprawdzi? Czy zajrzeć do tradycyjnych receptur znanych przez nasze babcie? A może zaskoczyć gości lubianym daniem ale przygotowanym w zupełnie nowej odsłonie?
Aby mięso było kruche, delikatne i soczyste zarazem, warto zabrać się za jego przygotowanie co najmniej kilkanaście godzin wcześniej, ponieważ większość z nich lepiej zamarynować w mieszance ziół i przypraw. W czasie gdy surowizna będzie nabierać odpowiedniego smaku, można zdecydować, z jakimi dodatkami zostanie zaserwowane. Do niektórych przepisów doskonale pasują zapiekane ziemniaczki, podane na gorące warzywa czy owoce albo zestaw różnego rodzaju kasz i gęstych sosów.
Pieczony w kawałkach lub całości drób to świetny pomysł na wielkanocne spotkanie z bliskimi. Delikatne mięso można przyrządzić w wersji pikantnej, z dodatkiem wina lub niemal na słodko:
Młody schab, ładna szynka, soczysta karkówka albo delikatne polędwiczki – mięso wieprzowe charakteryzuje się dużą różnorodnością i dlatego warto poszczególne części wykorzystać do konkretnych przepisów.
Wołowe zrazy to danie kojarzące się przede wszystkim z doskonałą kuchnią śląską pełną wyrazistych smaków i smacznych dodatków. Dobrze rozbite i zwinięte w rolkę mięso może kryć w sobie różne dodatki, jak np. cebulę, kawałki kiszonego ogórka, gotowane na twardo jajka oraz plastry wędzonego boczku. Pyszne rolady warto podać polane sosem własnym (pieczeniowym) i w towarzystwie gotowanych śląskich kluseczek. Życzymy smacznego!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies