Tak jak Boże Narodzenie nie może się obejść bez choinki, tak ozdobnikiem Wielkanocy są bajecznie kolorowe, wzorzyste pisanki dekorujące koszyczek do świecenia oraz uroczyście zastawiony stół. Wśród wielu technik do tworzenia pisanek najpopularniejsze są te przygotowywane w domu za pomocą kredek, farb czy naturalnych barwników. Czym zabarwić jajka wielkanocne, by zaskakiwały żywymi kolorami? Podpowiadamy!
Choć wielu się wydaje, że malowanie jaj jest ściśle związane ze świętami Wielkanocnymi, tak naprawdę zwyczaj tworzenia pisanek był już znany w czasach cesarstwa rzymskiego, i to z czasów na długo przed narodzeniem Chrystusa. Najstarsze odkryte polskie pisanki pochodzą z X wieku, a powstały na nich wzór wykonywano z roztopionego wosku. Obecnie zwyczaj dekoracji jajek jest ściśle związany z Wielkanocą i symbolizuje rodzącą się do życia przyrodę oraz radość związaną ze zmartwychwstania Jezusa.
Na przestrzeni wieków wynaleziono wiele metod dekoracji jajek, a dzięki każdej z nich powstają naprawdę wyjątkowe i zapadające w pamięć wzory. Jajka można dekorować poprzez:
A czym zabarwić jajka wielkanocne, by uzyskały żywe, ciekawe odcienie? Sprawdzamy!
Choć przed świętami w sklepach spożywczych bez problemu można kupić specjalne barwniki do pisanek, warto wiedzieć, jak naturalnie ufarbować jajka wielkanocne, korzystając z dostępnych w kuchni przypraw lub warzyw. Możliwości jest naprawdę wiele, a piękne, intensywne kolory można uzyskać ze składników dostępnych pod ręką. Poza tym barwienie jajek szpinakiem, cebulą czy kurkumą może sprawić wiele radości nie tylko dorosłym, ale również i najmłodszym domownikom, zwłaszcza tym lubiącym wspólnie przygotowywać różne przysmaki.
Dzięki naturalnym barwnikom już w krótkim czasie możemy uzyskać pisanki nie tylko piękne i kolorowe, ale przede wszystkim niewywołujące reakcji alergicznych. Po delikatnym zabarwieniu skorupki można użyć pisaków lub kredek i kontynuować malowanie jajek. Kurkuma, buraki, orzech włoski, dynia… które produkty warto wypróbować?
Aby skorupki jajek zyskały piękny odcień czerwieni, wystarczy je ugotować w soku lub dużej ilość pokrojonych na plastry buraków czerwonych. Farbowanie jajek burakiem nie jest skomplikowane, a intensywność koloru zależy od ilości użytych składników. Do gotującego się wywaru należy dodać trochę soli i octu spirytusowego, który utrwali kolor. Intensywny odcień można również uzyskać poprzez gotowanie w suchych łupinach czerwonej cebuli, wiśniach oraz soku z granatu.
Może wydaje się to niesamowite, ale na niebieski kolor najłatwiej barwi pisanki… czerwona kapusta, należy tylko pamiętać, by wybrać jajka o białych skorupkach i sprawdzać ich kolor podczas leżenia w wywarze, ponieważ po zbyt długim czasie błękit przejdzie w odcienie fioletu. Kapustę należy poszatkować, ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości i odcedzić do miski. Do gotowego wywaru wystarczy dodać sól z octem, zanurzyć jajka i pozostawić na kilka godzin. Gotowe!
Kurkuma, przyprawa curry i szafran to najlepsze sposoby na uzyskanie jasnożółtego koloru w dość krótkim czasie. Jak farbować jajka kurkumą, która z tych trzech produktów jest zdecydowanie najtańsza? Wystarczy do litra wody wsypać 3 łyżeczki proszku, zagotować i dodać trochę octu oraz soli. Do gotowego wywaru należy włożyć ugotowane na twardo jajka i pozostawić na około 3–4 godziny.
Białe skorupki szybko nabiorą delikatnego koloru pomarańczy, jeśli trafią do wywaru przygotowanego z dyni lub marchwi. W praktyce podczas gotowania warto dodać odrobinę czerwonej, mielonej papryki lub łupin z cebuli, które sprawią, że kolor będzie bardziej intensywny.
Na zielono farbują świeża pokrzywa, młode zboże, trawa oraz szpinak. Ze składników trzeba zrobić bardzo mocny wywar, dodać jajka, gotować przez kilka minut i na koniec utrwalić octem oraz solą.
Odcienie brązu daje duża ilość suchych łupin białej cebuli, skorupy orzecha włoskiego oraz intensywna esencja przygotowana ze zwykłej czarnej herbaty (najlepiej nie ekspresowej).
A jak farbować jajka w cebuli? Łupiny należy wrzucić do garnka, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut. Następnie dodać sól, ocet oraz surowe jajka. Po kolejnych 10–15 minutach gotowania, wystarczy garnek zdjąć z ognia i pozostawić w nim jajka jeszcze na 3–4 godziny. Gotowe!
Zanim przystąpimy do przygotowywania pisanek, warto wyposażyć się kilka przedmiotów, które znacznie usprawnią farbowanie. Na pewno przydadzą się:
Do farbowania najlepiej wybierać jak najjaśniejsze sztuki jajek, na których efekt barwienia będzie bardziej widoczny. Gotowe pisanki warto po wysuszeniu natrzeć niewielką ilością oleju, która nada skorupkom delikatnego połysku. Do dzieła!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies